Автор
Ева Лъчезарова

4 начина да готвим с по-малко калории

Това да готвиш здравословно е както всичко останало – колкото по-често го правите, толкова по-лесно става.

Най-важното е, разбира се, да се замислите преди да пуснете котлона колко калории ще има в домашно приготвеното ви ястие.

Веднъж щом овладеете триковете, които намаляват мазнините, здравословното готвене няма да бъде никакъв проблем за вас.

1. Пиле без кожа
Пилешките кожички може и да се много вкусни, но съдържат 135 калории и често в тях няма никаква хранителна стойност.

2. Заменете мазнината с лимонов сок
Ако диетичните задушени зеленчуци, без масло, ви се струват твърде обикновени и не особено вкусни, имаме идея за вас. Заменете мазнината с прясно изстискан лимонов сок.

Лимоновият сок става и за идеален дресинг за салати. Имаме и една екзотична идея за вас – портокалов сок, отново за дресинг за салати.

3. Кажете „не” на сметаната
Всички знаем, че има доста ястия, които стават по-вкусни ако към тях се добави сметана. Където е възможно обаче по-добре я заменете с обезмаслено кисело мляко. Две лъжици сметана съдържат 60 калории и 5 грама мазинини. За сравнение 2 лъжици обезмаслено кисело мляко съдържат само 15 калории.

4. Добавяйте повече зеленчуци към ястията си
Според препоръките на лекарите всеки трябва да хапва между 3 и 5 вида зеленчуци на ден. Замислете се колко хапвате вие?

Добавяйте повече зеленчуци към всяко ястие, което приготвяте – моркови към соса за спагетите ви, чушки към запечените ви картови, гъби към запеченото месо и тн.