Продължение.

Въпрос: Как точно помага на растежа на косата подрязването на цъфналите коси?

Отговор: Подстригването не кара косата ви да расте, но честото подкъсяване гарантира здравето й. Оръфаните краища ще продължат да цъфтят нагоре по основата на косъма, което прави косата ви слаба и уязвима от начупване. Обирането на краищата предотвратява начупването, така че дори и ако целите да си пуснете дълга коса е необходимо да подстригвате по половин сантиметър на всеки 6 седмици. А ако си мислите да ги отрежете сами, по-добре се откажете. Ако ножицата ви не е достатъчно остра, може да влошите положението с цъфналите коси.

Независимо, че честото подстригване удължава времето за порастването на косата ви, накрая чакането ще си е струвало, тъй като косата ви ще е жива и силна, когато постигнете желаната дължина.

Въпрос: От година използвам комплекти за боядисване у дома и сега краищата ми са по-тъмни от останалата коса. Защо се случва така?



Отговор: Тъй като сантиметрите коса на края на косата ви са по-сухи (особено, когато сте ги обработвали), те поемат повече цвят и се нуждаят от по-малко време, за да се захване цвета. Ето защо е добра идея да подхраните добре краищата на косата си ден преди да я боядисате.

Също така, ако боядисвате цялата си коса всеки месец ще боядисвате старата коса (краищата) много повече от по-младата коса, така че след време краищата ще потъмнеят. Как да се справите: нанесете върху корените полуперманентна боя в цвят максимално близък до този на краищата.

Въпрос: Не е полезно да прекаляваме с ресането. Вярно ли е?

Отговор: Едно време може и да спазвахме правилото за 100 сресвания, но в действителност прекаляването с четката може да навреди на косата ви като износи външния слой на косъма и стимулира интензивно мастните жлези на скалпа ви.

Но правилният брой сресвания може да премахне мъртвите клетки от кожата на главата и да увеличи блясъка. Нуждаете се само от 10-20 сресвания на ден с подходяща четка. Най-добрите четки са смес от синтетични и естествени влакна, които нежно разнасят мазнината от скалпа ви.