По стара традиция жените от арабските страни и Индия използват за разкрасяване млечни продукти, масла и вода с растителни екстракти.

Именно в тях се крие тайната на необичайно гъстата им, здрава и блестяща коса.

Шампоани

Жените в Арабския свят използват кисело-млечни продукти, които създават мастен слой, предпазващ косата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и изсушаващия вятър.

Измиване с кисело мляко

Полейте обилно главата си с кисело мляко, масажирайте малко и след това изплакнете косата с топла вода. За да придадете допълнителен блясък на косата може да я изплакнете с вода, в която е разтворен лимонов сок или оцет.

"Вълшебната горчица"

Как се приготвя: Смесете 1 с.л. горчица (на прах) с 3 с.л. мляко. Към тях добавете 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. мед и 1 ч.л. бадемово масло. Нанесете получената смес по цялата дължина на косата и покрийте главата с кърпа. Оставете маската да действа в продължение на 30-40 минути, след което изплакнете косата с топла вода.

Разтворете 1 с.л. горчица (на прах) в 2 литра топла вода. С получения разтвор изплакнете косата. Отстранява мазния блясък и предотвратява бързото замърсяване на косата.

Джинджифиловата маска стимулира растежа на косата. За да я приготвите ще ви трябват 1 с.л. ситно смлян джинджифил (може и на прах) и 1 супена лъжица сусамено масло или масло от жожоба. Желателно е да оставите маската да действа цяла нощ, като увиете косата си в мека кърпа.

Маската от стафиди помага срещу косопад. Сложете в емайлиран съд шепа светли стафиди и залейте с 0,5 литра вряла вода. Затворете плътно съда с капак и го сложете да къкри на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Оставете отварата да престои 2 часа, след което я прецедете в отделен съд. Смачкайте на каша стафидите и добавете 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. течен мед, 1 ч.л. зехтиново масло и 1 / 2 ч.л. сол. Разбъркайте добре. Ако сместа стане много гъста добавете малко от отварата и разбъркайте.

Нанесете получената смес на косата и оставете да действа в продължение на около час. Изплакнете маската с вода, след което измийте косата.