Напрегнати сте в работата си, непрекъснато се карате с гаджето, не ви върви, чувствате се потиснати – може би трябва да се видите с най-добрия си приятел.

Ново проучване съветва да прекарваме повече време с приятелите си, за да намалим стреса, пише inews.bg.

"Едно от интересните неща около тази констатация е, че не става въпрос просто за някакъв приятел – а за най-добрият ви приятел", казва Райън Адамс, водещ автор на изследването и асистент-професор по педиатрия в медицинския център за лечение на деца в Синсинати, пише в Daily mail.

Проучването е изследвало около 100 деца, на възраст от 10 до 12 години, като те са били помолени да попълват дневници - пет пъти на ден в продължение на четири учебни дни.

Децата трябвало да опишат в дневниците как се чувстват след преживяното от тях през последните 20 минути.

Те били попитани с кого предпочитат да са – да бъдат сами или с родителите си, с братята и сестрите си, с най-добрия си приятел, с приятел, с момче или момиче, със съучениците си, с непознати, с учители или с някой друг.

Същевременно учените направили изследвания за нивата на хормона на стреса кортизол в доброволците.

Изследователите открили, че присъствието на най-добрия приятел, "блокира" физическите ефекти от отрицателни преживявания, повече от всеки друг. Така, детето произвеждало по-малко кортизол. Според експертите, приятелите са от ключово значение за нашия социален и емоционален живот.

Когато хората са под стресова ситуация и около тях няма нито един приятел, нивата на кортизол започват да се увеличават. Въпреки че проучването разглежда само деца, експертите твърдят, че направените констатации от изследването са напълно валидни и за възрастните.