Временните зъби започват пробива си около шестия месец след раждането.

Първи пробиват централните резци, по-често първо долните, но е възможно първи да пробият и горните.

Нормалният период за техния пробив е между шести и осми месец.

Между осми и дванадесети месец пробиват страничните резци, между 12 и 16 месец - първите дъвкателни зъби - четвъртите. Те се намират по-назад в челюстта, но пробиват преди кучешките, които най-често пробиват между 16 и 20 месец. Накрая между 20 и 30 месец пробиват петите зъби или вторите големи дъвкателни зъби. С тяхното пробиване млечните зъби са оформени, пише dete.bg.

Тези срокове, макар и приемани за норма, биха могли да варират според индивидуалните особености и развитие на детето.

По-ранна или по-късна поява на зъбите в границите на два месеца от тези срокове се приемат за норма.

По-големи отклонения също биха могли да се дължат на индивидуална специфика на детето, но при всички случаи изискват консултация с детски дентален лекар, за да не се пропуснат някои болести, причиняващи забавяне или ускоряване на пробива.

След петата година на детето може да се очаква началото на подмяната на временните зъби с постоянни.

Пробивът на временните зъби е физиологичен процес и не причинява заболяване. Въпреки това всеки родител знае, че пробивът на тези зъби много често се съпътства от инфекции на горните дихателни пътища, покачване на температурата или вирусни заболявания, както и сърбеж, който прави детето раздразнително и неспокойно. Сънят му се смущава, апетитът намалява, интересът към играчките намалява.

Как да помогнем на детето по време на пробива на зъбите?

Раздразнението на детето от пробива на зъбките заради постоянния сърбеж може да се облекчи с медикаменти за намазване, които можете да намерите във всяка аптека. Те не премахват с магическа пръчка проблема, но все пак успокояват детето за известно време. Можете да успокоите сърбежа и със специални гумени играчки, През този период давайте на детето си повече витамини, плодове, зеленчуци и сокове, тъй като увеличеното слюноотделяне, резултат от дразненето на периферните нервни окончания, довежда до лесно обезводняване.