От юни месец в ЦДГ „Бърборино“ в София, се осъществява лечение с инсулинови помпи на деца от първата и единствена засега детска диабетна група.

Инициативата е по проект на Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се“.

Групата включва 11 деца на възраст между 3 и 6 години, които още в първите три месеца от лечението са показали трайно подобрение, съобщи на пресконференция председателят на асоциацията Пенка Георгиева.

Статистиката сочи, че повече от 3 хиляди деца в България са болни от диабет, а възрастта, в която се открива заболяването, през последните години драстично е паднала.

Броят на децата под 4-годишна възраст, боледуващи от диабет тип 1, непрекъснато се увеличава, заяви доц. Мая Константинова от Клиниката по ендокринология, диабет и генетика към Университетска педиатрична болница. Като най-добра форма на лечение при децата тя посочи използването на инсулинови помпи с глюкозен сензор, който предотвратява така рискованите при заболяването хипогликемии (понижено ниво на кръвна захар).

„Помпата трябва да работи с глюкозен сензор, т.е. непрекъснато да се изследва глюкозата в подкожната тъкан, като нивото на кръвната глюкоза се подава автоматично на помпата, която „взема решение“ да спре подаването на инсулина, когато е нужно“, обясни доц. Константинова.

„България е може би единствената страна в Европа, която не поема лечението с инсулинови помпи, а до преди 5 години нито един пациент у нас не се е лекувал по този начин“, посочи доц. Константинова. Цената на една инсулинова помпа варира между 4000 и 10 000 лева, а консумативите за нея излизат между 280 и 500 лв. на месец.

Безконтролното хранене, повишаването на теглото, затлъстяването, високото артериално налягане, увеличеният стрес са сред предпоставките, които водят до значително увеличаване на риска от развитие на диабет. Това каза преди няколко дни в интервю за БТА доц. Здравко Каменов, завеждащ Клиниката по ендокринология към Александровска болница.

Според ендокринолога е необходима коренна промяна на стила на живот. „Храним се с неблагоприятни храни и живеем с много стрес, а тези фактори могат да се повлияят като се повиши физическата активност. Трябва да се консумират храни, издържани от диетична гледна точка и да се намали стреса, което става най-трудно“, съветва специалистът, пише dete.bg.