Качването на килограми не е естествен процес. Заседналият начин на живот, консумацията на вредни храни и това, че не намаляваме приема на калории водят до напълняване.

Повечето хора приемат натрупването на килограми с възрастта за неизбежно и го смятат за нормална част от процеса на стареене. А защо да не е така –дрехите отесняват и на техните колеги, съседи и приятели. Напук на всичко, което виждаме около себе си, няма научни факти, които да доказват наличието на връзка между напълняването и напредването на възрастта.

Удобствата ни глезят и водят до качване на килограмите

Оказва се, хората в по-изостаналите икономически страни в повече случаи успяват да запазят теглото си от годините на младостта. Този факт предполага, че виновник за излишните килограми е не стареенето, а най-вече начинът на живот. Наблюденията на експерти показват, че проблемите с теглото се появяват тогава, когато една нация се развие повече в икономическо отношение и придобие хранителните навици на западните държави.

Нека вземем за пример Мексико. До 1990 г. почти никой там не е чувал за затлъстяване. Две години по-късно, когато Мексико стана част Северноамериканското споразумение за свободна търговия, това повиши значително доходите на хората в страната. Едно от следствията е лавинообразното разпространение на заведенията за бързо хранене, телевизията и автомобилите. Резултатът – сега Мексико е една от най-затлъстелите нации в света.

Начинът, по който се храним, а не възрастта, повишава теглото

В клинично проучване, продължило двадесет години, са проследени повече от 100 000 души с първоначално нормално тегло. Резултатите сочат, че участниците са качвали средно по 1 килограм на всеки четири години. При по-детайлния анализ е установено, че хората, които се хранели с повече пържени храни, колбаси и непреработени червени меса са наддали повече, в сравнение с тези, чиято диета е включвала по-голямо количество зеленчуци , ядки, плодове и пълнозърнести храни.

Други фактори, за които учените са установили, че влияят на по-изразеното повишаване на килограмите, включват:

- подсладени напитки,
- отношението между физическата активност и гледането на телевизия
- сън повече от 8 часа или по-малко от 6 часа.

Здравословното тегло

Какво всъщност е здравословното тегло? Не може да се даде точен и универсален отговор. Здравословното тегло се влияе от множество фактори – какви са костите ни, дали по природа сме слаби или с по-развита мускулатура.

Затова и здравословното тегло варира в широки граници. Например жена с височина 165 см може да тежи между 53 кг и 70 кг, мъж с ръст от 178 см – между 65 кг и 80 кг. Но каквото и да е идеалното ни тегло, то не се променя заради възрастта.

Намаляване на калориите

Въпреки всичко казано дотук, стареенето наистина води до някои неизбежни промени в тялото. Телесните мазнини се увеличават с до 30% за сметка на мускулите, а мастната тъкан изгаря по-малко калории от мускулната. Затова и, за да запазим теглото си в здравословни граници, трябва да намалим калориите, които приемаме.

Мъж с височина 178 см и тегло 70 кг се нуждае от 2232 калории дневно на възраст 35 години, за да поддържа теглото си, 2163 на 45 години и 2025 на 65 години.

Жена с ръст 165 см и тегло 58 кг има нужда от 1769 калории дневно, за да запази теглото си на 35 години, 1701 калории, когато стане на 45 години и 1563 калории на 65 години.

Но не е нужно да броим педантично всяка калория. По-важно е да сме активни физически и да се храним, докато се заситим, но без да преяждаме.

Промяна на телосложението, а не повишаване на теглото

Децата и от двата пола си приличат - всички имат малки кръгловати коремчета. През пубертета идва времето на голямата промяна. С напредването на възрастта, мастните депа се връщат там, където са били - мъжете и жените започват отново да си приличат. Тази промяна на телосложението неизбежно съпътства стареенето. Но що се отнася до килограмите, ако обиколката на талията ни не надвишава 81 см (за жените) и 90 см (за мъжете), всичко е наред.

Да, тялото ни се променя с течение на годините, но повишаването на теглото не е част от тези промени.