Автор
Woman.bg

Слънце в бутилка – Калифорнийските пенливи вина

Здравейте,момичета! Заредени ли сте с положително настроение? Ако ви липсва слънце през този студен януарски ден, предлагаме ви да се разходите с нас до Калифорния в компанията на пенливите вина, произведени в най-слънчевия американски щат.

Има легенда, според която Дом Периньон, бенедиктинския монах от региона на Шампан във Франция, експериментира с цел по-добър вкус на трапезните вина и така през далечната 1693 година открива прочутите мехурчета, които ще изстрелят Франция на небосклона на най-фините удоволствия.

„Елате бързо, та аз дегустирам звезди!”, възкликва прочутия днес монах, след като е отпил от виното, превърнало се в култ по-късно и когато мехурчетата погъделичкали езика му.

Както е известно на всички шампанското се превръща в образец на пенливо вино в света. Самото отваряне на бутилката е ритуал, който прави всеки тост празничен и специален.

Колкото и да ни харесва тази легенда за Дом Периньон, днес знаем,че е просто мит. Прочутият монах не е изобретил мехурчетата в шампанското, нито е казал,че дегустира звезди. Едно нещо обаче е вярно. Магията на издигащите се в издължената елегантна чаша мехурчета е жива и днес и продължава да впечатлява с изискания си вкус. За щастие има и други места по света, където традиционната технология на пенливи вина е в сила и пенливите вина са намерили подходяща почва и се радват на неимоверен успех.

Едно такова специално място е и слънчева Калифорния, най-големия производител на пенливо вино в Америка.

И докато само вината, произведени в областта Шампан във Франция могат да носят името „шампанско” , калифорнийските винари произвеждат отлични пенливи вина, отразяващи земята, климата и духа на Америка.

„Ние ги наричаме слънчева светлина в бутилка”,споделя Кен Стайнер, бранд амбасадор на Domaine Chandon в Напа Валей. Domaine Chandon е американската сестра на френската шампанска къща Möet & Chandon, която произвежда прочутото шампанско Dom Perignon.



Точно това „слънце в бутилка” очарова Кен и го кара да проучи различните стилове и вкусове,които правят пенливите вина на Калифорния уникални. „Мечтата ми беше да проуча земята, климата и хората, които стоят зад тази магия, която превръща обикновения ден в празник, стига да е съпроводено от пенливото вино! Това, което открих по време на едно от последните ми пътувания до Северна Калифорния са не само мехурчетата, които се издигат в чашата. Това са историята на великата напитка, произведена за пръв път на калифорнийска земя в далечната 1800, това са спиращите дъха гледки към планини, долини и зелени лозя, това е културата на цялата винарска промишленост в Калифорния, която доставя неустоимо впечатление за елегантност, радост и романтика”.



Въпреки, че много калифорнийски винарни произвеждат пенливи вина, само дузина са тези, чието портфолио е изцяло насочено към тях и ги произвеждат по така наречения «methode champenoise” , използван за производство и на френското шампанско. Повечето винарни са концентрирани в Напа, Сонома и Мендосино каунти.

Сред най-важните се Domaine Chandon, създадена през 1973 бгодина от Moet & Chandon и френския производител на коняк Hennesy. Chandon е първата френска собственост на американския континент и е едно от най-продаваните пенливи вина в САЩ.

Ако искате да опитате елитно пенливо вино, произведено в по-малка като размер винарна, то спокойно може да се отправите към Mumm Напа, която е създадена от GH Mumm през 1986 г. Във винарната предлагат тур, в който обясняват всяка стъпка от сложния технологичен процес; може да седнете на терасата и да се отдадете на спокойно съзерцание на лозята на Ръдърфорд , отпивайки от вълшебната течност , но също така да се насладите и на невероятните колекции снимки на световно известния Ансел Адамс.



Ако историята е вашата слабост и предпочитате по-малки винарни вместо лъскавите дегустационни зали на големите в бранша, трябва да видите Schramsberg в Напа Вали. Дегустационния тур е един от най-уникалните, които предлага американския континент, а виното е повече от отлично!



Но това, което е най-впечатляващо са пещерите, на около миля дължина, в които виното се развива. В действителност вината се дегустират във вътрешността на пещерата, под светлината на свещи. Колкото и да обичате слънчевата светлина, изживяването, което ще изпитате в тъмната пещера, отпивайки от пенливото вино с фини мехурчета ще ви остави без дъх!

Това е наистина да опитваш звезди!