Един от най-старите и известни диаманти в света, Beau Sancy, беше продаден за 9,7 милиона долара на търг в Женева, надвишавайки два пъти първоначално обявената цена.

35-каратовият диамант бил носен от Мария Медичи при коронацията й за кралица на Франция през 1610 г. След това той бил предаван между кралските семейства в Европа, които го използвали, за да покажат заможността си и да плащат дълговете си.



Крушовидният диамант предизвика ожесточено наддаване и беше спечелен от анонимен купувач. "Много рядко диамант с такова значение се появява на пазара. Той никога не е излизал от кралски ръце, има безупречен произход, споменава се във всички исторически книги за известни камъни", заяви Дейвид Бенет от аукционна къща Сотбис, която организира търга.



След като бил носен от Мария Медичи по време на коронацията й, диамантът бил даден като залог на Мери Стюарт, за да финансира борбата на брат й, бъдещия крал Чарлз II за английския трон след Гражданската война.

След това той заема централно място в короната на първия крал на Прусия. Но тъй като сегашният му купувач остана анонимен, не е известно дали кралска особа или обикновен гражданин е новият притежател на Beau Sancy.

Източник: Би Би Си