Лимон

Винаги можете да използвате лимон за лечение на запек, който действа прочистващо на стомашно-чревната система. Смесете сока на половин лимон с топла вода, щипка каменна или морска сол и малко мед. Пийте сместа рано сутрин, на празен стомах. Изпълнявайте тази процедура в рамките на няколко дни и симптомите на запек ще отслабнат.

Храни с фибри

Най-честата причина за запек е липсата на фибри в храненето. Те свързват с водата в червата, набъбват и помагат на тялото да изхвърли изпражненията по-лесно, заедно с отпадъчните отрови.

Четете още: Ах, този подут корем

За да се справите със симптомите на запека, консумирайте храни, които съдържат разтворими и неразтворими фибри като ябълки, боб, картофи, моркови, кафяв ориз, сушени сини сливи, пшеничен зародиш, пресни плодове, зелени листни зеленчуци, всички видове ядки, тиквени семки, слънчогледови семки, броколи и грах.

Вода

Всеки човек, който страда от запек, трябва да пие достатъчно количество вода. Пийте по няколко глътки на всеки половин час, като в нея можете да добавите малко мед или цитрусов сок.

Четете още: Вредни навици, които водят до констипация