Изоставените и дори порутени величествени сгради си имат своето очарование.

Фасадата се олющва, огромните зали се пълнят с насекоми и прах, а елегантната архитектура се разпада под влиянието на атмосферните условия. Избрали сме за вас седемте най-ефектни изоставени замъци в света.

1. Подгорецкия замък, Украйна

Четете още: 8 уникални изоставени кътчета на планетата

Замъкът е построен между 1635 и 1640 г. и някога е имал разкошен интериор. По време на Първата световна война обаче войниците унищожават цялото великолепие на вътрешността. Малко преди това замъкът става собственост на Роман Сангушко, който изнася част от ценните мебели и ги закарва в Бразилия през 1936 г.. След Втората световна война СССР използва замъка като санаториум за болни от туберкулоза, но през 1956 г. в старинното здание избухва пожар, който гори три седмици. Това унищожава напълно някогашната красота на интериора. Започнат е проект по реставрация на замъка, но засега не се наблюдават значителни подобрения.

2. Замъкът Миранда, Целе, Белгия

Четете още: 10 тайнствени подводни града

Замъкът Миранда е построен през 1866 г. от английски архитект за семейството Ледекерке-Бофот. Семейството живее там до Втората световна война, след което сградата е отнета и предоставена на Белгийските железопътни линии. Замъкът остава празен от 1991 г. насам, причина за това до голяма степен е нежеланието на собствениците му да го дарят на общината.



3. Халкион Хол, Милбрук, щата Ню-Йорк, САЩ



При построяването си през 1890 г. Халкион Хол е замислен като разкошен хотел. Още през 1901 г. обаче бива закрит. Сградата получава втори живот, когато след няколко години в нея се установява девическото училище Бенет. Замъкът за известно време става дом на студентките от богати семейства. Общото образование обаче се популяризира и учебното учреждение банкрутира през 1978 г.. Оттогава насам замъкът е безлюден.

4. Лилесденското имение, Великобритания



Имението е построено между 1853 и 1855 г. от банкер на име Едуард Лойд. След Първата световна война къщата бива продадена и се превръща в обществено девическо училище. Закрито е през 1999 г. и оттогава насам сградата не се използва.



5. Замъкът Банерман, Ню Йорк, САЩ



Шотландският имигрант Франсис Банерман си купил остров през 1900 г. и си построил на него замък. Сградата служела за съхранение на боеприпаси, с каквито търгувал Банерман. Две години след смъртта на бизнесмена през 1918 г. 200 това снаряди и барут се взривили, унищожавайки голяма част от замъка. През 1969 г. при пожар изгорели част от подовете и покривът. От 1950 г. насам островът се смята за необитаем, тъй като обслужващият го ферибот потънал по време на буря. През 2009 г. рухнали и последните останки от сградата.

6. Имението в Муромцево, Русия



Архитектът П. С. Борцов през ХІХ в. е създал много замъци във френски стил. Имението в Муромцево обаче е най-впечатляващият му проект.



7. Дворецът на принц Саид-Хасим, Койро, Египет



Тази резиденция е проектирана от Антонио Лациас през 1899 г.. По-късно бива превърната в едно от най-добрите мъжки училища в страната – Ал Насирия. Не се ползва от 2004 г. насам.