Автор
Woman.bg

15 съвета за пълноценен живот според възрастта

Предлагаме ви универсални съвети, които ще ви помогнат да вземете всичко от живота на 20, на 30 и на 40 години!

На 20 години

6 Неща, които щастливите хора никога не забравят

1. Наблегнете на самообразованието. За да натрупате знания и опит, не е задължително да учите в университет. Ако все още не сте решили как искате да се реализирате в живота, отложете кандидатстването, но не спирайте и за миг да се образовате. Пътувайте, учете се от опита на околните, наблюдавайте, търсете полезна информация. Четете – не само художествена и развлекателна литература, но и познавателни трудове. Следете какво става по света, бъдете в крачка с времето си.

2. Срещайте се с различни мъже. Кого го интересува дали ще стигнете до сериозна връзка, ако единият обожател е много готин, другият интересен, а третият ви развеселява и ви кара да се чувствате като богиня? Научете се да разбирате какво ви харесва и какво ви отблъсква в мъжете и във връзките, не се ограничавайте. Ходете на срещи, флиртувайте и се радвайте на младостта си.

3. Отървете се от неприятните познати, които ви разочароват. Не си губете времето с хора, които не искате да виждате до себе си, дори ако те се надяват да спечелят вашата дружба или любовта ви.

4. Прекарвайте повече време с приятелите си. Наемете къща на плажа заедно и отидете на почивка за една седмица, дори ако ви се струва, че това трудно може да се осъществи. Много скоро повечето ви приятели ще се ангажират със семейство и деца (по-скоро, отколкото си мислите) и няма да имат време за това.

5. Молете по-често вашите баби и дядовци да ви разказват как са живели те на 20 години – не ви остава чак толкова много време да ги опознаете. Когато наистина се замислите, че баба ви може да не доживее вашата сватба, няма да ви трябва специален повод, за да ѝ отидете на гости или да ѝ се обадите – дори ако заради слабия ѝ слух ви се наложи да викате в слушалката.

6. Трудете се всеотдайно над това, което наистина ви вълнува. Правете всичко, което ви е по душа – тренирайте за маратон, ангажирайте се със сложен проект или организирайте невиждано парти. Най-важното е да не забравяте, че се борите за победа.

7. Харчете пари за преживявания, а не само за вещи. Можете да си купите модерни обувки по всяко време, но вълнуващото пътуване към мащабен музикален фестивал ще се случи само веднъж – не изпускайте шанса си да го изживеете. Освен това на интересно място ще се чувствате чудесно и по стари кецове на бос крак.

8. Забавлявайте се всеотдайно по цели уикенди. Раздайте се максимално, докато все още не си представяте, че някога няма да ви се занимава с подобни безкрайни купони!

9. Обличайте се така, както искате. Ако харесвате предизвикателни къси поли – носете ги смело, ако ли не – не обръщайте внимание на съветите в модните списания. Сама сте си господарка.

10. Не симулирайте оргазъм. Колкото по-бързо разбере партньорът ви какво изпитвате и какво не, толкова по-скоро ще намери ерогенните ви зони и ще ви достави истинско удоволствие в леглото.

11. Не купувайте трайни, масивни и скъпи мебели. Със сигурност ви очаква не едно местене в нова квартира (а може би и в друг град). Не се обременявайте с вещи, които само ще ви създават допълнителни проблеми.

12. Правете нещо насаме. По-голямата част от живота си човек прекарва заобиколен от други хора, така че не изпускайте шанса си да се уедините, ако имате такава възможност. Обядвайте сами в ресторант, идете сами на бар или на пътуване. Този опит ще е много полезен.

13. Натрупайте навици и знания, които ще ви помогнат да очаровате по-възрастните си колеги, когато правите кариера. Изкарайте курс по история на изкуствата, готварство или голф. Научете нещо, което да ви даде тема за разговор с уважавани хора.

14. Бъдете най-добър приятел само на много тесен кръг хора. Учете се да обичате онези, с които нямате романтична връзка. Оценете какво означава компанията и близостта на даден човек дори и в неуместни моменти.

15. Направете нещо диво и щуро. Купете си спонтанно намален самолетен билет до Тайланд, пробвайте да карате кънки, обръснете си главата, разходете се голи на нудистки плаж, раздайте омръзналите ви дрехи, блеснете на сцената в караоке-бар, кажете голата истина на онези, които я заслужават. Възползвайте се от свободата си, докато още не сте станали примерна майка или директор на сериозна фирма.

На 30 години

Как да бъдеш щастлива (според науката)

1. Изразявайте себе си. Никога не се срамувайте да отстоявате позицията си.

2. Изградете кариерата на мечтите си – не си губете времето на случайна работа. Напуснете, ако мразите работното си място. Невероятно, но факт – пресните безработни са най-щастливите хора.

3. Рискувайте, пробвайте да откриете собствен бизнес. Повярвайте в силите си. Дори ако се провалите, ще имате достатъчно възможности и време, за да се заемете пак с кариерата си.

4. Осъзнайте каква неповторима красота притежавате – и се научете да се грижите за нея. Както е казала Коко Шанел, „Ако на 30 години жената още не е станала красавица, значи или е мързелива, или е глупава“.

5. Отървете се от вредните си навици и си пазете здравето – без паузи и дни за разпускане. Ако сега игнорирате грижите за себе си, то по-късно те ще ви струват още повече време и пари.

6. Омъжете се и станете майка. Наистина, заслужава си! Сватбата е нещо чудесно – непременно измислете нестандартен сценарий за нея. А за да бъде бракът ви сполучлив и щастлив, в избора на мъж слушайте не само сърцето си, но и главата си.

7. Изграждайте и поддържайте мрежа от приятни и полезни връзки. Канете от време на време свои познати на кафе или на питие, ходете на представления и изложби и не забравяйте да отговаряте на получените съобщения. Подобни взаимоотношения са много важни в зрелия живот – може да не сте най-близки приятели с някого, но ще можете да разчитате на известна помощ при търсене на работа или на надежден съквартирант.

8. Опознавайте нови неща. Ако сте твърде заети, използвайте за целта интернет – посещавайте виртуални музеи, абонирайте се за интересни лекции или подкасти като например Arzamas (arzamas.academy), TED (ted.com) или Coursera (ru.coursera.org).

9. Пробвайте нови неща – храни, напитки, музика, развлечения. Тези преживявания ще ви развълнуват и вдъхновят.

10. Изберете си тип спорт, който да не ви отвращава. Редовните неприятни тренировки са истинско изтезание, трябва да намерите своя приятен физически отдушник. Със спорт, който ви вдъхновява и интересува, ще изтезавате тялото си не по-малко, но поне ще се радвате на резултата.

11. Научете нещо повече за психотерапията. Тя е много по-полезна от астрологията и гаданията, по които се увличат 20-годишните. Дори ако си мислите, че нямате психични проблеми, поне се поинтересувайте. Това ще ви помогне да опознаете собствената си личност и да се предпазите от бъдещи грешки и провали.

12. Забравете ограниченията в секса. Позволете си всичко – особено с любимия човек. Правете секс за ваше и за общо, а не само за негово удоволствие.

13. Вземете си секс-играчка. Добре подбраният вибратор е най-доброто помагало, за да откриете какво ви доставя удоволствие и да се влюбите в тялото си. Пробвайте и хай-тек нововъведения – могат да ви изненадат приятно.

14. Харчете смело пари за билети – не пропускайте известни шоута. Никога няма да съжалите за това, че сте видели звезда от световна величина на сцената. Никога.

15. И все още имате шанса да направите нещо безумно – сега или никога!

На 40 години

Как сами си вредим и как да спрем да го правим

1. Приемете една проста истина – всяка жена има някакви проблеми с фигурата си, но тялото ви заслужава любов такова, каквото е. Дългогодишната борба срещу собствената ви външност е загуба на време – а вие имате предостатъчно важни задачи.

2. Намерете си хоби. Може да е тайно. Открийте какво ви помага да се отпуснете истински и го правете без угризения във всяка една свободна минутка. Не е задължително да висите в Инстаграм, ако нямате време да снимате храната по ресторантите, да се заемете с домашен фитнес или да майсторите нещо. Може да гледате птиците в парка, да четете криминални романи, да учите калиграфия – и при това никое приятно занимание не изисква от вас да се отчитате за него в социалните мрежи.

3. Движете се – и то колкото можете повече. Освен стегната фигура, така ще получите и ендорфини, които са хормони на щастието. Усмихвайте се и карайте колело, плувайте, играйте аеробика, ходете на йога или просто на разходки!

4. Създайте си полезни навици и при нужда изкоренете изцяло старите си привички. „Ние сме това, което постоянно правим. Съвършенството не е еднократно действие, а навик“, е казал мъдрият Аристотел.

5. Влагайте в здравето си не само пари, но и време. Бързането като цяло е вреден навик.

6. Спете достатъчно и си лягайте навреме. Според аюрведическите текстове трябва да си лягате до 22:00 ч. и да ставате в 4-5 сутринта – тогава ще имате огромен запас от енергия за целия ден. А Коко Шанел е казала следното: „Добре е да спите по 7-8 часа, но само ако ви се спи и за предпочитане на отворен прозорец. Ставайте рано, работете усилено. Това не може да навреди на никого, защото ободрява духа, а духът на свой ред ще се погрижи и за тялото“.

7. Правете секс – по-често, по-дълго, по-качествено и желателно по любов.

8. Практикувайте социалните си умения – това ще поддържа добрината и човещината у вас. Общувайте с близки, приятели, художници, шефове, академици, деца, пенсионери, милионери… Не само писмено – за предпочитане е диалогът на живо.

9. Глезете се с шоколад! Той също стимулира отделянето на ендорфини.

10. Слушайте музика и танцувайте. Можете да го правите навсякъде – съвременните устройства са премахнали всички ограничения в този план. Открийте за себе си класиката, джаза, фънка, рапа, рокенрола… Имате нужда от нови източници на вдъхновение, а музиката е като жива вода за психиката.

11. Открийте оптималния баланс между работата и живота. Важно е да осъзнаете, че животът и работата са две различни неща.

12. Освободете се от всички ограничения, които сте си измислили сами. Не дължите нищо на никого, имате само една задача – да бъдете свободен и щастлив човек. Чуждото мнение е опасна отрова, която може да съсипе вкуса ви към живота и креативния ви потенциал. Ако ви е трудно да се почувствате независими, обърнете се към психотерапевт.

13. Учете се – никога не е твърде късно за това. Обучението винаги е полезно, защото е тренировка за мозъка. Чужд език, теософия, макраме, ядрена физика – поставете си цел и трупайте знания!

14. Запознавайте се с нови хора, пренебрегвайки смущението, снобизма и стереотипите. Няма нищо лошо в това да заговорите непознат на тържество.

15. Престанете веднъж и завинаги да се укорявате за минали неща и започнете да живеете тук и сега.