Тази диета цели не само отслабване, но и подобряване на състоянието на кожата.

Звезди като Джулия Робъртс, Ким Катрал и Кортни Кокс твърдят, че сияйният цвят и младежката стегнатост на лицата им се дължи именно на разработената от д-р Периконе диета. Освен определен набор от продукти (обичате ли риба тон?) режимът включва и набор от витаминни комплекси и кремове.

Вече разбрахте кой е разработил тази уникална методика – дерматологът и диетолог Николас Периконе.

На какво се базира диетата

Напук на всички скептици (а т.е. на повечето си колеги) смелият доктор твърди, че сладките, брашнените и мазните храни предизвикват възпалителни процеси в клетките, които довеждат до образуване на бръчки, преждевременно остаряване на кожата и дори възрастови болести (от артрит и инсулт до затлъстяване и старческо слабоумие). Полезните храни пък (плодове, зеленчуци, мазна риба) напротив, „погасяват“ възпалението, стягат кожата не по-зле от пластичната хирургия и запазват стройната фигура, младостта и енергичността, дори ако вече сте на възраст над 70 години. Периконе ви съветва също така да не пренебрегвате физическите упражнения (по 20-30 минути дневно), витаминните комплекси и anti-age кремовете (разбира се най-препоръчителните са тези, произведени от собствената му компания).

Как действа диетата

Въпреки че Периконе претендира диетата му да е уникална и раволюционна, тя като цяло се базира на теорията „свободни радикали срещу антиоксидантите“ и добре познатата система на гликемичните индекси на продуктите. Намалете количеството на свободните радикали (ускорители на процеса на стареене) в менюто си и увеличете броя продукти с високо съдържание на антиоксиданти (те неутрализират вредните радикали, укрепват имунитета и насищат организма с хранителни вещества) – така ще изведете излишните течности от тялото си, ще стимулирате кръвообращението и ще нормализирате храносмилането и метаболизма си. Видимият резултат от това ще е подобряване състоянието на кожата, косата, ноктите и зъбите, подправено с добро самочувствие, сваляне на излишните килограми и осезаем прилив на енергия.

Как се навлиза в диетата

Започнете да пиете повече чиста негазирана вода и ежедневно яжте „подмладяващи“ продукти – горски плодове, сьомга (но само organic), пресни зеленчукови салати. Винаги поемайте първо белтъчинни храни (месо, риба, извара, бобени култури), а после богати на фибри продукти (зеленчуци и зърнени култури) и завършвайте с въглехидрати (плодове). Така ще забавите усвояването на захарите. Взимайте витамини на закуска и обяд. Всеки ден почиствайте, овлажнявайте и тонизирайте кожата с качествени козметични продукти.



От какво е добре да се откажете

Според д-р Периконе стареенето на кожата се ускорява от алкохола, кафето, брашнените храни, маринатите, говеждото и патешкото месо, плодовите сокове, както и някои плодове и зеленчуци (грозде, банани, манго, портокали, папая, диня, стафиди, царевица, моркови, картофи, тиква), твърдите сирена, сладкишите, ориза и бързите закуски (хамбургери, банички, дюнери и др.).

На какво трябва да наблегнете

Риба (сьомга, риба тон, писия (камбала), морски дарове, пуешко, яйца, извара, зелени салати, зеле, домати, чушки, гъби, боровинки, вишни, ябълки, дюли, авокадо, маслини, орехи, бобови култури, овес, ечемик, зелен чай, подправки (джинджифил, босилек, люти чушки), вода.

Колко пъти на ден трябва да ядете

Общо пет пъти – три основни хранения и две „закуски“ помежду им.

Продължителност и резултат

Периконе предлага да пробвате тридневен и 28-дневен курс. При желание можете да ги редувате и цял живот. През първите три дни състоянието на кожата се подобрява значително (изчезват отоците, торбичките под очите и нездравият цвят). За 28 дни спазване на диетата можете не само да се подмладите, но и да отслабнете с от 5 до 7 килограма.

Очаквайте 7-дневно примерно меню