Всеки мечтае за стройно тяло, но на първо място трябва да се мисли за здравето.

Много хора генетично са предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети.

Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню: 2200 ккал за жените и 3000 за мъжете.

Тези цифри са получени по следния начин: средностатистическото количество на консумираните калории минус количеството енергия, което губим при всекидневните си движения, пишат от zdrave.bg

Ето някои ккал/час за човек с тегло 60 кг: сън – 49,8, почивка в леглото (без сън) - 66, хранене в седнало положение - 84, разговор “на крак” - 189, работа на компютър - 120, бърсане на прах - 148, измиване на съдовете - 126, ходене по равен път (с 4 км/ч) - 192.

За да помогнат, психолозите също са разработили няколко начина, помагащи да се излъжат “гладните” очи. Малките и тъмни чинии визуално увеличават количеството храна в тях. Малките лъжички също помагат, защото нашият мозък брои количеството движения “от чинията - в устата”, а с увеличаването на тези движения, ние като че ли изкуствено засищаме организма си.

Установено е също, че някои аромати потискат апетита. Това са миризмите на зелената ябълка, банана, ментата, лавандулата, розата.

А ето и още няколко мита за диетите:

1. Най-добрата диета - това е гладът.

Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини дори от най-леките продукти. Освен това, гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза.

2. Най-добрата диета е еднократното дневно хранене.

Точно обратното - най-добрата схема е 7 пъти хранене за деня, като се приемат малки порции.

3. За да се отслабне, трябва да се прекрати храненето 4 часа преди съня.

Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа. Тези 2 часа трябва да се пресмятат от времето, когато действително си лягаме да спим, а не от абстрактния час – например 19.00.

4. Сиренето и кашкавалът са диетични продукти.

Не е вярно. Като всички други млечни продукти те са полезни, но съдържат средно 40% мазнини. По-добре е да се избират обезмаслени или нискомаслени видове.



5. Месото и зеленчуците трябва да се консумират отделно.

Грешно. Зеленчуците помагат на организма да усвои белтъчините, съдържащи се в месото. Изключение правят само тези зеленчуци, които съдържат голямо количество скорбяла: картофите, бобовите и тиквените. Те действително трябва да се употребяват отделно.

6. От бирата се пълнее.

Абсолютно погрешно мнение. Пълнее се от мазните мезета, които често се консумират с бирата. В действителност бирата е по-ниско калорична от плодовите сокове, колата, газираните напитки или сухото вино. Много диетолози смятат, че качествената бира, в това число и нискокалоричната, може да послужи като хранителна добавка при диетите.

7. Обезмаслените млечни продукти са по-малко питателни.

Това не е така. Обикновената извара съдържа 18% мазнини, 14% белтъчини, 2,8% въглехидрати и 232 ккал. А обезмаслената - само 0.6% мазнини, 18% белтъчини, 1.8% въглехидрати и 88 ккал. Следователно обезмаслената е по-полезна.
Други общи условия за здравословно хранене са: минимум алкохол (никакви концентрати), захар и стрес, максимум целулоза, радост и самоуважение.