Идва пролетта и едно от нещата,които можете да направите за себе си, близките, дома и красотата, която ви обгражда е да се погрижите за собствения си балкон.

Ако го подредите и засадите с красиви цветя, не само ще създадете по-приятна обстановка за самите вас, но и може би ще успеете да провокирате съседите си да направят същото.

Hobyto.com предлага практични идеи, които ще ви помогнат да превърнете балкона си в оазис и място за отмора.

Знаем, че сигурно не разполагате с много пространство, а и сте много заети, но ще се опитаме да ви убедим, че всичко е въпрос на желание и организация.



Цветя и много зеленина

- Обикновено пространството на балкона е ограничено. Затова го използвайте разумно и не го разхищавайте. Би било добре, ако използвате саксии, които са окачени на тавана, стените или парапета. Не правете грешка да наредите саксиите по пода, тъй като те само ще пречат.

- Съобразете избора на цветя, както и начина, по който ще ги разположите. Например, ако изложението е южно, по-голямата част от растенията не биха издържали на жарките слънчеви лъчи през летните дни.

- Ако решите да засадите на балкона си многогодишни растения, трябва да знаете, че през студените месеци ще е необходимо на приберете саксиите вътре в жилището си. Разполагате ли с подходящо място, където растенията да презимуват?

Сложете постелка на пода

Мозайката, както и плочките не са в състояние да създадат уют така, както мокетна пътека, килимче или изкуствена трева. Подобно решение ще създаде визуална представа, че балконът е естествено продължение на стаята,а удоволствието да излезете боси на балкона през прохладните летни сутрини със сигурност оправдава тази не голяма инвестиция.

Изберете подходящите мебели

В този етап най-голямо внимание трябва да обърнете на разумното усвояване на пространството. Ако то е малко, по-добре забравете идеята да създадете условия за посрещане на гости. По-добре се съсредоточете в това да организирате комфортно място, дори само за един човек.

Ето още няколко важни насоки:

- Мебелите от дърво не са особено издръжливи на външни атмосферни влияния.

- Когато мястото е малко, най-добре е да използвате сгъваеми мебели.

- Никой не е казал, че не трябва на балкона да се държат буркани, бутилки за бира, резервните гуми за колата или ските. Въпросът е тяхното присъствие да е незабележимо. Решение са вградените шкафове и кухите мебели, в които можете да съхранявате вещите си.



Тъй като целта е да сме по-близо до природата, прекрасна работа ще свършат мебелите от ратан или бамбук. Понеже тези мебели са предназначени предимно за навън, не трябва да се притеснявате, че дъждът ще ги мокри.

Можете да ги комбинирате с декоративни възглавнички в пъстри тонове, които допълнително ще създадат настроение.



Добавете осветление

То трябва да е ненатрапчиво, функционално и най-вече романтично. Идеални за целта са свещите, които можете да разположите в еднотипни бурканчета и да ги закачите към парапета.

По магазините ще намерите и богато разнообразие от градински фенери, както и популярните напоследък соларни лампи. Те също биха свършили добра работа, но при всички случаи търсете романтичния ефект на приглушената мека жълта светлина.

Ароматни билки и подправки

Те не изискват голямо пространство, но биха направили вашия оазис по пъстър и функционален, а ароматите им ще подобрят качеството на въздуха. Грижите за растенията е приятно занимание и най-вероятно скоро ще се превърне във ваше любимо хоби.

Помислете за сянката през лятото

За да постигнете пълен комфорт, трябва да помислите за прикритие от слънчевите лъчи през лятото. Вариантите са на практика два – плажен чадър или тента по поръчка, която се разтяга. Първият е доста евтин, но подходящ само в случай, че през по-голямата част от деня балконът е на сянка.

Тентата е в пъти по-скъпа, но е решение на няколко проблема едновременно. Освен, че пази сянка на балкона много по-добре, благодарение на нея и вътрешното помещение остава по-хладно. Така вътре не е необходимо да ползвате климатик. Цветята ви навън също ще се чувстват по-добре, когато са на сянка. Остава „само“ да убедите съседите над вас да не хвърлят фасове и боклуци върху тентата.