От опит знаете, че бляскавата и жизнена кожа през зимата е по-скоро мит. Или ако не е съвсем мисия невъзможна, то със сигурност е резултат от сериозна грижа и внимание.

Студът, вятърът, климатикът, както и рязката смяна на температура при излизане отвътре навън и обратно стресират кожата почти през целия ден.

Четете още: Съвършена грижа за лице с куркума

Единствено през нощта можете да спокойно да ѝ позволите да се възстанови. Съветваме ви през вечер да глезите кожата си с маски (веднъж седмично дълбоко почистваща и по-често хидратиращи и подхранващи). Доверете се на изпитани средства, които харесвате – любима марка козметика, природни средства като хума или пък вкусотии от хладилника и купата с плодове.

Преди лягане почиствайте кожата и я подхранвайте с нощен крем или чисто масло от жожоба, пшеничен зародиш или арган. Спокойно втривайте маслата и в зоната около очите. Те са известни като еликсири за нежната и склонна към бързо състаряване кожа.

Четете още: Захар и овесени ядки като скраб за тяло

Толкова със съветите за нощната грижа, гарантираща мека, свежа и бляскава кожа на сутринта. Ето и няколко подсказки за дневната грижа за кожата:

Правилният почистващ продукт

Една от основните грешки в почистването на кожата е нейното пре-почистване, особено сутрин. Замислете се, през нощта кожата не може да се замърси кой знае колко. Единствено клетките отделят повече мазнина, която, както и остатъците от нощния крем или масло, могат да се премахнат с лекота. Не сте копали цяла нощ, нали така? Колкото и претенциозно да звучи, съветът ни към вас е да си закупите два почистващи продукта – един за сутрешна употреба (по-мек и не силно изсушаващ) и един за вечерна (по-дълбоко почистващ). Вечерната грижа за кожата е насочена към това да премахнете натрупаните мръсотии и грим, които са били верни ваши спътници през деня. И накрая, но не на последно място, винаги, винаги, винаги избирайте почистващи (а и не само) продукти, предназначени за вашия тип кожа.

Четете още: 6 прости правила за поддържане на кожата

NB: Дори и да сте с мазна кожа никога не се доверявайте на силно изсушаващи продукти! Напротив, странете от тях и винаги избирайте по-щадящите. Агресивните гелове и лосиони само ще стресират кожата и ще доведат до засилване на отделянето на мазнина по проблемните зони на лицето.

Спете, момичета, спете

Това ви го казваме като съвет от най-добра приятелка! Като жени, които НЕ спят много, заради ужасно натоварена програма (учене, работа, домашни задължения, кулинарна страст, разпалваща се вечер, и мания по четене на книги до късно), знаем колко много страда кожата от недоспиване. В дните, в които все пак си легнем рано и се наспим винаги виждаме разликата в кожата – по-свежа, без червени петна, без венички по клепачите и тъмни сенки под очите, без бледи устни, подпухнали нос, очи и пр. Няма да ви убеждаваме повече, повярвайте и това е!

Четете още: Защо трябва да се почиства лицето преди лягане?

Няма да минете и без слънцезащитен фактор

Винаги ни е била малко досадна темата с UV факторите. Да, знаем колко са важни, обаче верни на непослушната си природа и до ден днешен се правим, че забравяме да се намажем със слънцезащитен крем (в ушите ни и сега зазвучават гласовете на загрижените ни майки - „Намаза ли се?!“).

Четете още: