Знаете ли кръвната си група?

Добре е да я научите, както и тази на таткото. Защото ако вие сте с отрицателен Rh фактор, а той с положителен, това може да е опасно за бебето, пише dete.bg.

Защо?

Имунната система на майката с отрицателен Rh фактор разпознава Rh положителните клетки в кръвта на бебето като чужди. И тялото й започва да ги атакува, както прави това с вирусите и бактериите.

Какви са последствията?

При първа бременност обикновено това не е проблем. Не така стоят нещата с втората бременност. През нейното времетраене е възможно организмът на бременната да отговори със силна имунна реакция и да атакува кръвните клетки на плода.

Това се случва, защото при първородното дете майчиният организъм е изработил антитела, за да успее да се справи с чуждите клетки веднага, когато отново попаднат в него. Те се активизират, когато клетки от кръвта на второто дете достигнат до кръвообращението на майката.

Често в тези случаи бебетата се раждат с анемия. Новороденото може да изкара по-тежка форма на жълтеница, както и да бъде с увеличен черен дроб. Ако проблемът не се открие навреме през бременността, е възможно да се стигне и до спонтанен аборт, както и до фатален изход на раждането.

Как да го избегнем?

Преди години отрицателният Rh фактор на майката е бил сериозно усложнение. Днес още в първите месеци на бременността се прави тест за антитела. Ако има такива в майчиния организъм, бременността протича под засилено наблюдение.

Съвременната медицина се опитва и да излъже имунната система на майката при първата бременност, като в 28-мата седмица и 72 часа след раждането в организма й се инжектират антитела. Така тя не изработва собствени и се предотвратяват усложнения при второ дете.