Автор
Woman.bg

Бързото хранене е изцяло погрешна концепция

Неведнъж сме писали за т.нар. заведения за бързо хранене. Типични за страните от западна Европа и САЩ, през последните 15-20 г. те стават все по-популярни и у нас.

По-долу от zdrave.bg ви предлагат статия, публикувана преди дни в един от най-големите американски вестници. Тя взима за пример само една от веригите за бързо хранене, но затова пък най-популярната.

Според официалния сайт на Макдоналдс:

- храната е балансирана по отношение съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати, а нейната енергийност не надвишава дневните нужди от калории;

- предлагането на салати и увеличаването на асортимента от пилешки и рибни ястия спомагат за намаляването на мазнините и холестерола в традиционното меню;

- върху листовките е посочена информация за калоричността на отделните ястия и напитки;

- рекламата на цялата верига е насочена към поощряване към здравословния начин на живот и спорни занимания. Дори лицето на компанията – всеизвестният клоун е вече със значително по-стройна фигура.



Дотук всичко звучи прекрасно. И за обяд си взимате чийзбургер, салата „Цезар”, малка порция картофи, сладкиш с вишни и капучино.
Хлебчето от чийзбургера (което е доста сладко!?), свършва неочаквано бързо. И салатата трябва да се дояжда с пържените картофки. Изяждате сладкиша, изпивате и капучиното. Но гладът все още се обажда...

Ако се вярва на таблиците за калоричността на ястията, с този обяд се получават около 1140 калории (което е половината от дневната норма).

Колкото до “добрия баланс”, мазнините (54 г) са 1,5 пъти повече от допустимата норма за възрастни и хора с наднормено тегло. А има още и 27 г захар, т.е. 5 ч.л. - това също е много.

Дори чийзбургерът съдържа 7 г захар – не напразно той ни се струва сладък. Ако всеки ден ядете подобна храна, при типичния за съвременния човек начин на живот, неизбежно ще напълнеете.

Ако сте решили да спазвате нормата за белтъчините, неизбежно ще превишите нормата за мазнините. Освен това ще ви е много трудно и да се предпазите от наднорменото количество захар.

След подобно хранене много бързо ще ви се прияде отново. Колкото повече мазнини и захар съдържа храната, толкова по-малко засищаща се оказва тя. С други думи, порция постно месо, супа, зеленчукова салата, йогурт и 2-3 филийки хляб биха ви заситили за много по-дълго време.



Маниерът на хранене в „Макдоналдс” също не способства за утоляването на глада. Доказано е, че ако човекът яде от чиния и използва прибори за хранене, той се нуждае от по-малко калории, отколкото ако яде в движение и отхапва от цялото парче.

Съотношението между хранителните вещества и калоричността в повечето ястия са все още далече от съвременните представи за правилно хранене.

Традиционните сандвичи, коктейли, напитки, сладкиши и пържените картофи водят до повишен риск от затлъстяване, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, захарен диабет и подагра, изостряне на гастрита, язва на стомаха и т.н.

Такава храна може да бъде наречена относително безопасна само за тези, които се занимават с тежък физически труд.

Ако не злоупотребявате с мазната храна и се движите много, все пак можете да влизате в „Макдоналдс”, но не по-често от 1-2 пъти седмично. А хората, склонни към напълняване - веднъж месечно. Или да подхождат много избирателно към менюто - само зеленчукова салата и диетична кола, съветва в. “Ню Йорк Таймс”.