Няколко чаши чай всеки ден са отлична профилактика срещу проблемите със съня, смятат японски учени.

В хода на своето изследване, специалистите от Медицинското училище към Университета “Нихон” са установили, че при хората, които пият дори само по 1-2 чаши чай дневно, безсънието и нощните кошмари се срещат с 50% по-рядко, отколкото при тези, които не употребяват чай.

Учените все още търсят обяснение на точния механизъм, който прави чаят така полезен за добрия сън, но смятат, че то трябва да се търси в действието на съдържащите се в чая активни вещества и най-вече на аминокиселината танин, която намалява стреса и успокоява негативната електрическа активност в мозъка.



Друго японско изследване, проведено в Университета “Окайама” пък показва, че зеленият чай намалява с до 75% риска от сърдечно-съдови заболявания. Седемгодишните наблюдения върху повече от 7 хиляди души са доказали, че редовната употреба на 300 мл зелен чай активизират имунната система и с това намаляват риска и от ракови заболявания.

Механизмът според японските учени е в действието на антиоксидантите, на които зеленият чай е особено богат, най-вече за очистване на холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове, съобщава в. Daily Telegraph, цитиран от zdrave.bg