Днес посвещаваме деня, апетита ни към сладко и приспиването на съвестта ни на жълтото, вкусно плодче – банан.

Който обича банани е поканен да разгледа трите специално подбрани десерти, а ако му допаднат направо да се захваща с майсторенето им.

Бананови бухтички

Продукти: 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 щипка индийско орехче, 1 ч.ч. захар, 1 яйце, 6 с.л. прясно мляко, 6 с.л. олио, 2 банана, 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Сухите съставки се пресяват заедно. Яйцето, захарта, млякото и олиото се разбиват и се изсипват в средата на брашнената смес, поставена в купа. Приготвяме банановото пюре от намачканите добре банани и го прибавяме към брашнената смес. Сместа се разбърква много леко, докато поеме брашното, да не се разбива. Разлива се в съдчета за крем карамел, намазани с олио. Във всяка купичка се слага не повече от 1 с.л., защото тестото се надува много при печене. Пече се 35 минути при 190 градуса. Бухтите се поднасят топли с масло и мед.

Бананово кексче



Продукти: 3 презрели банана, 2 яйца, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша смлени орехи, 1/2 чаена чаша брашно, 2 чаена лъжичка канела, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка бакпулвер

Начин на приготвяне: Намачкват се бананите. Към тях се добавят разбитите със захарта яйца, после олиото. Добавят се смлените орехи и канелата, Брашното и набухвателите се слагат последни. Всичко се разбърква добре и се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се около 40 мин. в умерено загрята фурна (до 170 градуса).

Банан на клечка с шоколад и ядки



Продукти: 4 банана, 3 лъжици нарязани фъстъци (без сол), 1 шоколад (60% или 70% какао), 8 дървени пръчици за шишчета

Начин на приготвяне: Обелете бананите и ги срежете на две половини. Забийте всяко парче на шишче като захарно петле. Покрийте с найлоново фолио и поставете във фризера за около 3 часа. Разтопете шоколада във водна баня. Използвайте два съда за тази цел. След това го пресипете във висока чаша. Фъстъците сложете в чиния. Потапяйте всяко замразено парче банан в шоколад и веднага след това – във фъстъците. Сервирайте веднага. Или увийте всяко парче във восъчна хартия и върнете във фризера. Така можете да ги държите до две седмици.