Автор
Woman.bg

Диетата с много антиоксиданти помага при стрес, депресия и превъзбуда

Преди около половин век витамините и тяхното възможно приложение стават сред най-обсъжданите теми в медицината. Днес доста голяма популярност придобива ортомолекулярната медицина, която използва за лечение високи дози основно от витамини и различни хранителни добавки вместо фармацевтични продукти - лекарства. Първоначално тези методи се използвали най-вече с психиатрични цели.

През 50-те години на миналия век световноизвестният носител на Нобелова награда Лайнъс Поулинг изучавал събитията на молекулярно ниво, съпътстващи заболяванията. Оттогава датира и появата на думата „ортомолекулярна” - знанието за „правилните молекули в правилните концентрации”.

Двама психиатри, Ейбръм Хофър и Хъмфри Озмънд започнали успешно да лекуват шизофрения с мегадози ниацин – т.нар. витамин В3. Приемането на идеята за балансиране на молекулно ниво на хранителните вещества в мозъка дало началото на молекулярната психиатрия, която от своя страна довела до развитието на ортомолекулярната медицина за лечение и на други болести и състояния с физиологичен характер.

Четете още: Физиологични причини да не можем да отслабнем

Мегадоза IV витамин С е основен пример в ортомолекулярната медицина. Под това наименование витаминът се прилагала успешно при различни заболявания. И все пак ортодоксалните лекари отказват да я изпробват или да признаят ефективността й.

Драматичната история за възстановяването на Алън Смит от състояние на кома в следствие на усложнения след прекарана пневмония и левкемия е отличен пример за отказа на казионната медицина да обмисли възможността за терапия с мегадози от хранителни добавки.

Лекарят от малко градче в Северна Каролина д-р Фредерик Робърт Кленер лекувал деца с полиомиелит (детски паралич) по време на епидемията между 1948-1950 г. като им слагал инжекции с витамин С. Посетил медицинска конференция и обяснил на колегите си как лекува с витамин С случаи на пневпомия и полиомиелит. Но интересът към неговия метод бил незначителен.

Междувременно психиатрите маргинализирали ортомолекулярната психиатрия като шарлатанство, докато приложението на медикаменти продължавало да расте, базирано на Диагностичния наръчник по психични разстройства DSM-5. То се прилагало дори само след кратко посещение на пациента в лекарския кабинет.

Има данни, че тези медикаменти влошавали състоянието на пациенти, някои от тях развивали дори убийствени или самоубийствени наклонности. Въпреки това, особено в някои страни, медикаментозното лечение, включително на деца с леки психични отклонения, продължава да е масова практика – в немалко случаи със съмнителен резултат.

Медицинско изследване, проведено в Индия, потвърждава това, в което специалистите по ортомолекулярна медицина вече са уедени. В психиатрична клиника било проведено изследване с пациенти на възраст между 20 и 60-годишна възраст с диагноза обща депресия и тревожност. Медицинските изследвания открили, че в организма им има дефицит на витамините А, С и Е.

След шест седмици лечение с хранителни добавки, съдържащи съответните витамини-антиоксиданти, състоянието на пациентите се подобрило значително. Екипът стигнал до заключението, че антиоксидантната терапия може да е полезна съпътстваща терапия за хората с депресия и тревожност, както и за тези, подложени на постоянен висок стрес.

Четете още: Естествената диета

В текущото изследване не били използвани мега-дози витамин В комплекс, които често се прилагат в ортомолекулярната психиатрия при лечение на психични заболявания. Може би с повече изследвания като това специалистите, занимаващи се с този алтернативен метод на лечение, ще получат повече обществено внимание и професионално приемане, се казва още в статията, публикувана в NaturalNews.

Източник: zdrave.bg