Добрият вид на ноктите е признак не само на уважение към себе си, но и на добро здраве. Цепенето, лющенето и чупенето на ноктите може да бъде предотвратено със специални грижи и внимание, както отвътре, така и отвън.

Правилно хранене

Експертите ще потвърдят, че ключов фактор за добрия вид на ноктите е здравословното хранене. Приемайте храни, богати на витамини А, В и Е. Витамин А може да си набавите от всички зеленчуци, имащи зелен, жълт и оранжев цвят. Витамин Е се открива в ядките и зеленолистните зеленчуци. На витамин В са богати яйцата, бадемите, соята и др.

Ако ноктите ви изглеждат сухи и се лющят, това е признак че цялото ви тяло е дехидратирано. Пийте дневно поне чаши вода. Допълнително е препоръчително да си вземете и хранителна добавка за здрави нокти и коса.

Грижа за ноктите
На пазара съществува голямо разнообразие от укрепващи ноктите средства. Хранителни добавки, съдържащи протеини и калций, са подходящи за укрепване на целия нокът. Крем за ръце с пантенол, освен че ще направи кожата на ръцете мека и приятна, ще овлажни и сухите нокти, и ще направи кожата около тях по-еластична. Заздравителите за нокти работят върху възстановяването на белтъчната молекула в роговия слой на нокътя. По този начин увредените нокти се заздравяват и краищата им са защитени от нацепване и разрушаване. С тях обаче не бива да се прекалява, за да не се получи обратен ефект.

Масаж със зехтин помага за добрия изглед на маникюра – ноктите стават лъскави, подхранени и растат по-бързо. След като сте правили тази процедура, попийте ръцете с кърпа.

Четете още: И нека ноктите растат!


Добри навици
Защитете ноктите си, като използвате домакински ръкавици при миенето на чинии, използването на абразивни препарати или силни химикали. Въпреки че влагата е полезна за самия нокът, прекомерното му киснене във вода може да го отслаби драматично.
Не използвайте ноктите си като инструменти, за да надзърнете в добре затворени кутии и пакети. Не сваляйте етикети, като ги чоплите с нокти – това ще ги нарани.

Ако имате изключително тънки нокти, а работата ви е свързана с работа на компютър, изберете "по-мека" клавиатура, на която клавишите се натискат лесно и ще облекчат необходимия натиск на пръстите ви.

Kozmetikata.com