Вижте 10 факта за бременността:

1. Препоръчваните килограми за качване по време на бременността са 10-16 кг за жени с нормално тегло, за тези под нормата са 13-18 кг., а за бъдещите майки с наднормено тегло - средно 6 кг.

2. През първото тримесечие увеличеното ниво на прогестерон стимулира по-дългия сън. От четвъртия до шестия месец става все по-трудно да се лежи удобно. През последното тримесечие идват истинските проблеми със съня - стомашни киселини, мускулни крампи, уморени крака и голямо бебе.

3. Цели 30 мм е ембрионът в 8-мата гестеционна седмица на бременността.

4. Първият ритник на бебето бъдещата майка обикновено усеща в края на четвъртия месец.

5. По една таблетка фолиева киселина трябва да се приема всеки ден до 12-тата седмица на бременността. Тя намалява риска от Спина бифида, вродени малформации, спонтанен аборт и раждане на дете с поднормено тегло.

6. Гаденето може да се пребори с повишено приемане на цинк и витамин В6.

7. Хормоните забавят метаболизма на бременната, за да може да се извлекат повече ценни вещества от храната. Това води до запек при почти всяка бременна. Нарастването на бебето също води до сериозен дискомфорт в тази област.

8. Моркови, домати, портокали и кайсии са плодовете и зеленчуците, които от 16-тата седмица на бременността помагат на развитието на сетивата на бебето. Заради високото им съдържание на витамин А.

9. "Няма да мога да се справя с болката!" - това е един от най-големите страхове през бременността.

10. Бейби шауърът е американска традиция, която се прави няколко седмици преди термина. Това е парти за бебето и майката с много подаръци и интересни игри. Присъстват само жени.

Източник: dete.bg