Автор
Woman.bg

Хармоничното хранене по правилата на фън шуй

Този начин на хранене може да ви защити от болести и стрес, да ви даде жизнена сила и да удължи младостта ви. Поне така смятат китайските диетолози.

Според фън шуй, всеки продукт принадлежи към един от петте елемента: земя, вода, метал, огън, дърво.

Всеки елемент има свой вид енергия и оказва влияние върху човешкото тяло. Например, земята създава въртяща се, кръгова енергия и подхранва слоя мазнина. Това обаче не означава, че трябва напълно да изключите тези продукти от менюто си, за да отслабнете. Организмът ви се нуждае от енергията на всичките пет елемента – между тях просто трябва да има баланс.

Можете да се опитате и самостоятелно да балансирате храненето си, като добавите към менюто си липсващите продукти от един или друг елемент.

Към кой елемент принадлежи даден продукт може да определите по неговия вкус, цвят и мирис. Ако храната ви изглежда непривлекателна, то е по-добре за вас да се откажате от нея.

Огън

Цвят: червен, вкус: остър. От зеленчуците това са цвеклото, червеният пипер, доматите, репичките, изобщо всички червени зеленчуци, а също и хрянът и ряпата. Плодове: сливи; месо: овче, агнешко. Към елемента огън се отнася и червеното вино.

Земя

Цвят: жълто, кафяво, оранжево; вкус: сладък. Зеленчуци: картофи, сладки сортове лук, тиква; плодове: кайсии, цитруси; месо: говеждо, зърно: просо. Освен това към този елемент се отнасят и фъстъците, яйченият жълтък, медът и захарта.

Вода

Цвят: черен, вкус: солен. От растителните храни тук са черният боб, черният пипер, черните маслини, празът, фурмите. Месо: свинско. Продукти на елемента вода са и соевият сос, тъмните сушени и пресни гъби и солта.

Дърво

Цвят: зелен, вкус: кисел. Тук спадат всички зелени зеленчуци и плодове, както и птиците.

Метал

Цвят: бял, вкус: пикантен. Зеленчуци: бял лук, зеле, соя; зърнени храни: бял ориз, подправки: джинджифил, бахар, синапено семе. Към елемента метал се отнасят и белите риби, яйченият белтък, кестените, както и млечните продукти (особено млякото и сметаната) и соевото сирене.

Китайските диетолизи съветват всички хора – и болни, и здрави – да се хранят само, когато почувстват глад и на малки порции.