Говорител на марката, която отиде на съд за 1 млн. долара заради червените подметки на обувките си, заяви, че нестандартният цвят присъства в моделите им още през 70-те.

След като френският дизайнер Кристиан Лубутен обвини "Ив Сен Лоран" в нелоялна конкуренция, сега модната къща отвръща на удара.

Говорител на марката, която отиде на съд за 1 млн. долара заради червените подметки на обувките си, заяви, че нестандартният цвят присъства в моделите им още през 70-те, а и иначе този дизайн е познат в модните среди от няколко века насам, пишат от vesti.bg

"Червените подметки са използвани за декориране на обувките още през XVII век, когато крал Луи XIV се е появявал по светски събития с тях. Да не забравяме и рубинените обувки на малката Дороти от "Магьосникът от Оз", коментират от къщата.



"Ив Сен Лоран" обвини още Лубутен в клевета, обяснявайки че "като лидер в индустрията с обувки и човек посветил целия си живот в работа, той знае или поне би трябвало да знае за всички тези, а и други, модели, които доказват, че обвинението му е неоснователно".

Миналият месец Лубутен, чиито редовни клиентки са Виктория Бекъм и Ким Кардашиян, заяви, че според него лансирането на обувки с червена подметка от марката "Ив Сен Лоран" "създава смут, объркване и чувство за измама" сред дамите, която си купуват луксозни обувки.



Ето защо в съда в Манхатън той поиска обезщетение от 1 млн. долара.

Освен френската модна къща обаче, дизайнерът е взел на мушка и бразилката марка "Кармен Стефенс".

В свое изявлениние обаче Габриел Шпаниол, директор на отдел "Интернационално развитие" на марката обаче обяснява:

"Вече сме направили лично проучване от кога датират обувките на господин Лубутен и от кога нашите. Първо, нашият нюанс на червеното е по-различен и освен това ние имаме модели с подобни обувки в каталози от 1996 г., много преди дизайнерът да регистрира червените подметки като търговска марка в САЩ, което се случи едва през 2008 г. Искаме да отбележим и, че един по-подробен преглед на моделите ни може да покаже, че ние сме използвали най-различни цветове, не само червеното, за да създадем нестандартни подметки".