Автор
Woman.bg

Избягвайте следните храни по време на бременността

Колбаси. Както вече се разбра, в магазините е много трудно да се намери наденица или кренвирш, в които има месо. Колбасите са пълни с големи количества сол, вредни мазнини, оцветители, консерванти и овкусители, а според разкритията, и с много други гадости. Съдържат и бактерията листерия, причиняваща заболяването листериоза, което може да нанесе непоправими вреди на бебешкия организъм.

Меки сирена. Тук опасността от листериоза е много по-голяма. Затова избягвайте всякакви меки сирена, дори и да са ви най-любимите. Насочете се временно към твърдите видове. В списъка с позволени сирена попадат чедар, гауда и пармезан.

Кофеин. Трябва да забравите напитки като кафе, кока-кола и чай с възбуждащи билки. Ако все пак не можете без сутрешното си кафе, то се постарайте количеството на кофеина да е минимално. Причината е, че действа и диуретично и има опасност от обезводняване.

Четете още: Как да подбираме плодовете през бременността

Морски храни. Да, препоръчително е поне два пъти в седмицата в менюто ви да присъства риба, но се насочете към речната, може да хапвате и скариди. Някои от морските дарове са с високо съдържание на живак, а това може да увреди нервната система на развиващото се бебе. Затова е добре да ги изключите по време на бременността.

Суши. Ако ви е сред любимите храни, ви чака 9 месеца въздържание. Суровата риба и морските дарове в сушито могат да са опасни за здравето ви. Най-добрият вариант е по време на бременността да преминете на вегетарианското суши, по-безопасно е.

Рохки или сурови яйца. Можете да похапвате, само ако са твърдо сварени или под формата на омлет. Така ще си спестите салмонелата, която определено не се вписва в представите за приятно преживяване. Затова внимавайте и с някои кремове, които съдържат сурови яйца, както и дресинги за салати.

Алкохол. Уви, няма безопасно количество или качество алкохол по време на бременността. Ако искате да избегнете риска за поява на проблеми при развитието на плода, засягащи и умствените способности на детето, забравете за чашката.

Четете още: Вкусни бебешки рецепти с банани