Вие сте чаровна къдравелка, но тайно си мечтаете за гладък водопад от коса?

Косата ви се разрошва и стърчи на всички страни и не успявате да я усмирите нито със сешоар, нито със специални козметични средства? Или пък просто следвате модните течения и искате да се доближите максимално до идеалистичния образ на хубавиците с права коса, които виждате на екрана на телевизора?

Тогава тази статия е за вас. Нека обсъдим всички тънкости на изправянето на коса с преса.

Разумният подход

Днешно време всички вече са наясно какво представлява пресата за коса. С нейна помощ можете не само да приведете в стриктен ред леко чупливи кичури, но и да изправите силно къдрава коса. Само че далеч не всички дами ползват пресата правилно… Почитателките на абсолютната гладкост трябва задължително да са наясно тънкостите на изправянето на коса, за да запазят гривата си здрава и красива.

Избор на преса

Съвременният пазар предлага широк избор от преси, които се различават по цена и качество. Според материалите има три вида – преси с метални пластини (най-лошият вариант), преси с керамични пластини и преси с йонно-керамично и турмалиново покритие. Дори ако си изправяте косата само два-три пъти месечно (точно толкова се препоръчва да се ползват най-често пресите с метални плоскости, за да не увредят непоправимо косата), добре е да си купите по-безвреден и съвременен уред с керамични пластини.

Керамичното покритие има устойчива и равномерна топлопроводимост и позволява на пресата да се плъзга лесно по косата, без да я травмира и изгаря. Днешно време това е най-популярният и достъпен вид пластини. Единственият му минус е, че керамиката се загрява относително бавно.

Ако пък държите преди всичко на здравето на косата си, за предпочитане са професионалните преси с йонно-керамично и турмалиново покритие. Те не само няма да навредят на косата ви, но дори ще са полезни за нея! Съставът на въпросното покритие е характерен с наличието на заредени частици, които въздействат благоприятно на косата (имат възстановяващ ефект и придават блясък). Турмалиновото покритие представлява смес от кристали, които при нагряване изхвърлят отрицателни йони. Има дори преси, които съчетават в себе си два вида покритие – мраморно и керамично.

Керамичната пластина се нагрява и изправя косата максимално бързо и качествено, а мраморната попива остатъчната топлина и охлажда. Т.е. негативното въздействие на уреда е сведено до минимум. Тези преси са от два до четири пъти по-скъпи от пресите с метални пластини, но ще ви спестят разходите за лечение на увредена, чуплива и цъфтяща коса (скъпи шампоани, маски и балсами, подстрижка с гореща ножица и различни терапии). Разбира се покупката на качествена преса няма да ви даде стопроцентова гаранция за здрава коса. За целта ще трябва и да ползвате уреда правилно.



Изправяне стъпка по стъпка

1. Измийте си косата и нанесете специален лосион с термозащита.

2. Изсушете косата по естествен път или със сешоар с четка (ако имате много къдрава коса). Пресата трябва да се ползва само върху суха коса!

3. Започнете изправянето от тила, разделяйки косата на тънки слоеве. За по-голямо удобство можете да ползвате шнола, с която да приберете “излишната” коса. Колкото по тънки са кичурите, които обработвате, толкова по ефективно ще е изправянето. Движението на пресата е от корените към върховете, не задържайте дълго на едно и също място, за да не изгорите косата.

4. “Загладете” особено внимателно кичурите, които лягат отгоре върху цялата прическа.

5. Срешете и фиксирайте с лак.



Още няколко тънкости

* Ако имате леко чуплива или вълниста коса, достатъчно ще е да нанесете термозащитен лосион само веднъж. Колкото е по твърд и къдрав косъмът, толкова по-често и по-обилно трябва да ползвате лосиона. В този случай го нанесете повторно след изсушаването със сешоар.

* Ако искате да постигнете едновременно гладкост и обем, можете да обработите с пресата само горния слой коса и краищата. Необработените кичури ще създадат обем отвътре, а обработените ще ви осигурят гланцова гладкост отвън.

* По възможност ползвайте пресата само на чиста коса. Остатъците от лак за коса и други средства просто ще се втвърдят под влияние на високата температура. Ако пък ви се налага спешно да си оправите прическата, а миенето на косата е насрочено за следващия ден, включете пресата на минимална температура.

* Това, че пресата ви има диапазон от 0 до 170 градуса изобщо не означава, че можете да я включите на максимална температура и смело да подходите към косата си. Обикновено косата се различава в отделните зони на главата. Най-къдрави по правило са кичурите на слепоочията, затова за тях се иска по-висока температура.

* Не си изправяйте косата по-често от 2 пъти седмично (и то само при ползване на качествени щадящи пластини и защитен лосион).