Ако сте от онези хора, които нямат целулит, вие или сте твърде млади, или генетично облагодетелствани.

Ако обаче този проблем не ви е непознат, предлагаме ви няколко съвета, които не само ще ви помогнат да сте по-здрави, но и ще предотвратят появата или по-нататъшното развитие на целулита.

* Ставайте и се движете колкото можете по-често! Започвайте всеки свой ден с енергична гимнастика, особено ако работата ви е свързана със седене. Тичайте, разхождайте се, танцувайте, карайте колело и кънки, за да стимулирате циркулацията на кръвта в организма.

* Обръщайте повече внимание на областта от талията надолу (точно там най-често се появява целулитът).

* Редовно практикувайте аеробика. За да поддържате мускулите си в тонус, правете упражнения с вдигане на тежести. Те наистина ще ви накарат да се поизпотите и ще изгорят мазнините по бедрата и седалището. Резултатът ще стане очевиден още след десетия ден.

* Пийте повече вода. Водата спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

* Спазвайте здравословна и добре балансирана диета. Старайте се да ядете повече сурови и нерафинирани продукти. Намалете количеството на консумираните рафинирани и чисти въглехидрати, съдържащи се в бялото брашно, захарта, чипса, сладкишите, крекерите, пуканките и пържените картофи. Продуктите, включващи в състава си нишесте и захар могат да доведат до натрупване на излишни тлъстини и задържане на вода в организма.

* Избягвайте солените храни! Солта задържа вода в организма, което може да направи кожата ви подпухнала и неравна. Консумацията на сол спомага и за образуването на целулит.

* Непременно откажете цигарите и не се навъртайте покрай пушачи. Тютюнопушенето влошава кръвообращението и насища кръвта с огромни количества вредни вещества.

* Пробвайте да практикувате йога. Ако не сте запознати със спортната йога, сигурно си мислите, че тази източна методика е предвидена само за мързеливи и неактивни хора. Но изобщо не сте прави. Хората, практикуващи йога, изпълняват серии от упражнения, укрепващи мускулите, използвайки тежестта на собственото тяло. Йогата зарежда организма с енергия и разтяга мускулите, стягайки фигурата, подобрявайки общата координация и елиминирайки стреса.

* Почиствайте кожата си със суха четка. Тази техника ще поддържа организма ви в тонус и ще ви освободи от мъртвите клетки.

* Намалете до минимум консумацията на алкохол и кофеин. Те внасят допълнителни токсини в организма и го лишават от много хранителни вещества, които са необходими за поддържането на здрава кожа.

* Поддържайте теглото си в нормални за здравето ви граници. Излишните тлъстини също водят до появата на целулит.