Почти всеки човек се е сблъсквал с проблема "пърхот", но при някои той се премахва много трудно.

Освен чисто козметичните процедури и употребата на медицински продукти, специалистите от здравния сайт E-Sante.fr препоръчват цялостна промяна на начина на живот, тъй като упоритият пърхот всъщност е свързан с наличието на прекомерен стрес в ежедневието, пише inews.bg.

По принцип пърхотът се появява, когато е налице твърде бързо обновяване на клетките на епидермиса на окосмената част на главата. Наблюдава се интензивно формиране на малки люспи кожа, които се натрупват.

Съществуват множество фактори, причиняващи това състояние, като част от тях не могат да бъдат премахнати изцяло, а само потискани или временно избягвани, но друга част подлежат на промяна.

Сред тези, върху които нямаме възможност да повлияем, са замърсяването на въздуха, изсъхването на кожата поради застудяването през зимата, хормонални нарушения и др.

Има обаче и неща, които можем да променим, стига да си обърнем достатъчно внимание. Съветите, които експертите дават, са:

- Избягвайте твърде агресивните продукти за коса или тези, които не са подходящи за вашия тип коса: изсушаващи скалпа шампоани, бои, продукти за изправяне на косата или за постоянно накъдряне на косъма.

- Отнасяйте се към косата си нежно и внимателно – не се разресвайте прекалено енергично, използвайте мека четка, не търкайте кожата на главата при къпане, а вместо това деликатно масажирайте.

- Винаги, когато е възможно, оставяйте косата си да изсъхне сама, вместо да ползвате сешоар. Ако все пак се наложи неговата употреба, проверете той да не е включен на най-силната си степен.

- Избягвайте да слагате каска, да носите каскет или вълнени и твърде топли шапки;

- Ограничете в менюто си мазните храни и алкохола.

- И една от най-важните препоръки – направете всичко възможно да се преборите с умората и стреса.

Как да се случи последното? Начините са много, като се започне от отделяне на време за почивка и се стигне до медитация, масажи, йога, тай чи и т.н.

Но е важно още да положите усилия за цялостна промяна на поведението си и всекидневната си нагласа към живота и околните.

Неагресивната комуникация, по-доброто планиране на времето, поддържането на хармонията във взаимоотношенията с близките хора... Всичко това на пръв поглед изглежда далеч от проблема пърхот, но се оказва, че, както върху здравето ни като цяло, натрупването на негативни емоции влияе и в частност на здравето на кожата на главата.

А ако всички изброени по-горе мерки и усилия бъдат приложени на практика, току-виж сме се отървали не само от този козметично-медицински проблем, а и подобрим здравния си статус като цяло.