Физиологична жълтеница

Това е едно от първите заболявания на бебето, с което се сблъскват родителите. Физиологичната жълтеница, всъщност, е състояние, в което се раждат всички бебета. Изразява се в пожълтяване на кожата и бялата част на очите. Дължи се на повишеното ниво на билирубин в кръвта, пише dete.bg.

Появява се още на втория ден след раждането на новороденото и изчезва в рамките на седмица. При по-ясно изразена жълтеница бебетата се подлагат на фототерапия още в родилното. За да се справи по-бързо организмът с болестта, се препоръчва в първите седмици от живота на новороденото да се добавя по една лъжица захар към 100 мл от водата, която приема.

Колики

От тях страдат около 30% от всички бебета. Коликите представляват болки в корема на новороденото, дължащи се най-вече на недоразвитата му храносмилателна система, която не може да се справи с приетата храна.

Най-често те се появяват още през първите седмици от живота на бебето, като са най-силно изразени през шестата седмица. Затихват след третия месец. За облекчаване на коликите се предлагат много медикаменти. Помагат и билковите чайове, масажът на корема и кърменето.

Млечница

Представлява гъбична инфекция в устата на новороденото, която се изразява в бели налепи по вътрешната страна на устните и бузите, които често са болезнени. Друг характерен белег е тъмно-червен обрив по дупето на детето. Болестта засяга и кърмещата майка в областта на гърдите, където може да се появи сърбеж и зачервяване. Симптом е и вагиналната гъбична инфекция.

Млечницата може да се дължи на приема на антибиотици от майката или бебето. Появява се и след нормално раждане, ако майката е била с гъбична инфекция. При бебета, които са родени с цезарово сечение, болестта може да се развие, ако майката е приемала антибиотици след операцията.

Млечницата се лекува за няколко дни с помощта на педиатър и медикаменти. За да предпазите бебето от нея, е достатъчно да му давате по няколко глътки вода след кърмене, за да не се натрупват остатъци от кърмата в устата му.

Рефлукс

Рефлуксът представлява преминаване на съдържанието на стомаха в хранопровода. Признаците, които сочат, че бебето страда от него, са силен и внезапен плач, хълцане и връщане на мляко при оригване, повръщане, но не след поемането на храна.

При положение, че рефлуксът не е диагностициран като гастроезофагеален, което е по-сериозно заболяване и има нужда от лекарска намеса, има няколко начина да облекчите състоянието на детето и у дома. Задължително е да го оригвате след хранене и да го държите в изправено положение поне половин час след това. Избягвайте да натискате коремчето му и не използвайте дрехи със стегнати ластици.

Бебешко акне

Бебешкото акне представлява малки бели пъпки с връх, които се появяват в първите месеци след раждането. Срещат се по бузките, челото и брадичката на новороденото.

Не третирайте пъпките със спирт или кремове и в никакъв случай не ги изстисквайте. Честото мокрене също може да влоши положението. Можете да ги почиствате с тампон с преварена вода. Най-често пъпките отминават от само себе си за няколко седмици.