Канени сте на гости и искате да вземете със себе си бутилка хубаво вино. Как да го изберете? Откъде да започнете?
Светът на виното може да се стори сложен и объркан на непосветените, но вие не се плашете.
Ще ви разкажем няколко правила за избор на вино (впрочем цената не винаги е показател за качество), за да станете най-малкото добре информиран новак в сферата.
Етап 1
Изборът на вино зависи от това какво ще ядете.
Ако трябва да изберете вино за вечеря, не се увличайте по нюансите и сложните названия. Има няколко прости правила за съчетаване на вина и храни.
Най-важното, което трябва да запомните, е че леките вина се сервират с леки храни (риба, пилешко с бял сос). За телешко месо и дивеч, както и ястия, подправени с доматен сос, са подходящи по-силни вина.
Това правило постепенно се е опростило и днес звучи по следния начин – белите вина се комбинират с рибни ястия и пилешко, както и с някои ястия от свинско. Червените вина пък се сервират с телешко и дивеч. Ако сте още новак, най-добре се ръководете от това правило. След като придобиете повече опит, ще откриете, че са възможни и известни компромиси – някои леки червени вина се комбинират отлично с рибни ястия и пилешко.
За пикантни ястия са подходящи сладки вина, например Совиньон Блан, Рислинг и Пино Гриджио. Като алтернатива можете да изберете и Пино Ноар и Каберне. За след обяд можете да изберете Совиньон Блан и Рислинг.
Четете още: Винен туризъм в Европа
Етап 2
Избирайте вина от регион, от който вече сте харесали едно вино. Качеството на почвата под лозята влияе силно на вкуса и аромата на виното, затова регионът на отглеждане на гроздето не е за пренебрегване. Френските вина например нямат нищо общо с южноафриканските, дори ако сортът грозде е същият.
При избор на вино не е нужно да знаете и най-малките подробности относно отглеждането на грозде във Франция и Германия. Но ако имате елементарни познания относно географските особености на регионите, това няма да ви навреди.
Ако трябва да избирате между вина от Стария и Новия свят, най-добре наблегнете на европейските. Страни като Франция, Италия и Германия произвеждат вино вече от векове и винопроизводителите им са усъвършенствали техниките си максимално. Българското вино също е страхотен избор.
Не твърдим обаче, че вината от Южна Америка или Африка са по-некачествени. Има известни производители от САЩ и Австралия, заслужили уважението на световните почитатели на виното.
И няколко допълнителни съвета:
Хубавите американски вина се правят в Орегон, Нап и Сонома (Калифорния).
Във френските провинции Бордо, Бургундия и Шампан се произвеждат най-добрите вина в света.
Най-добрият винарски регион на Италия е Тоскана, известна по цял свят с неповторимото си Кианти.
От австралийските вина най-доброто е Шираз.
Четете още: Идеалният шопинг: нова дреха и 2 чаши вино с 2 приятелки
Етап 3
Вземете сортово вино.
Какво ще рече „сортово“ вино? Това определение често обърква новаците. Но не се плашете, това е просто обозначение за сорта на гроздето, от което е произведено виното. Ако знаете най-разпространените сортове, никога няма да сбъркате в избора си.
Предлагаме ви кратък речник на сортовете:
Каберне Совиньон – пълноценно, богато червено вино, съчетаващо се отлично с ястия от телешко, дивеч и доматени сосове.
Пино Ноар – обикновено е малко по-меко от Кабернето, но има аналогични характеристики.
Мерло – изключително популярно леко червено вино.
Синфадел – отлично калифорнийско червено вино, малко по-силно от описаните по-горе.
Сира или Шираз – едно от най-добрите червени вина (лидери в производството му са Франция и Австралия).
Шардоне – елегантно бяло вино с лек маслен привкус, съчетава се отлично с ястия от пилешко и бели сосове.
Совиньон Блан – свежо и ободряващо вино за горещите летни дни, комбинира се добре с рибни ястия.
Рислинг – вино с лек сладникав привкус. Най-добрите вина от този тип се правят в Германия, но калифорнийските рислинги също не са лоши.
Впрочем сортовото вино не е задължително да е направено само от един тип грозде. Срещат се и благородни смеси, например Каберне-Мерло.
Етап 4
Възрастта на виното не винаги е показател за качеството му. Някои вина стават по-добри с възрастта, но други само се развалят. Повечето видове вина влошават качеството си при дълготрайно съхранение.
Когато се говори за отлежали вина, годината на производство е от ключово значение. Природните условия влияят сериозно на качеството на гроздето и съответно на виното. Затова някои отлежали вина са много по-добри от други.
Повечето червени вина стават по-хубави с възрастта. Това обаче не означава, че си заслужава да си купите сега вино, което да пазите за след година-две. Повечето винопроизводители пускат продукцията си на пазара чак след две години отлежаване. Всичко, което виждате по рафтовете на магазиите, е отлежало достатъчно.
От друга страна повечето бели и газирани вина не стават по-добри с възрастта. Те трябва да се консумират веднага, а не да се съхраняват продължително.