Повечето съвременни хора не умеят да си почиват. Пречат им забързаният ритъм на живот, липсата на свободно време и безкрайните мегабайти излишна информация.

За какво е нужна почивката, какво става при липсата й и как да си възвърнем умението да си почиваме? Консултирахме се с психолог, за да ви помогнем в тази нелека задача.

Да си почива уж всеки умее – уморява се и сяда да си почине. Почивката в същината си е едновременно необходимост и удоволствие. Работим като акумулатор – за да действаме ефективно, налага ни се да се „зареждаме“ с полезни навици. Някои отбягват почивката като цяло, а други бъркат понятията „почивка“ и „свободно време“. Нито едните, нито другите се чувстват отпочинали в крайна сметка.

Дългата вечер петък срещу понеделник

Често чакаме петък вечер като манна небесна, за да „се поотпуснем“ и уж да си починем. Но разсеяното зяпане на телевизия, нощните купони и големите количества алкохол нямат нищо общо с почивката. Организмът има нужда от пълноценно възстановяване на силите, при което релаксацията възвръща, а не изразходва енергия.

Съвременните хора пренебрегват сериозността на почивката, опитват се да я отложат, забравят или заместят с развлечения, за които да изхабят последните си сили. Казват си „ще си почивам в гроба“ и се пробват докога ще издържат. Но за да запази ефективността си, човек трябва да поддържа здравето си. В работните дни успяваме само да допълзим до дивана след работа и да „припаднем“ там, а през почивните дни се опитваме да запълним времето с дейности, които не изискват усилия. Обикновено това са компютърни игри, гледане на телевизия или сърфиране в интернет. Но тези занимания не успяват да компенсират силите ни, ползата от тях е само временна.

Четете още: Почивайте всяка година поне по 2 седмици!


Емоционален срив

Човешкото тяло може и да издържи известно време на подобно безмилостно отношение към себе си. С възрастта обаче безсънните нощи, лошото хранене и липсата на физически натоварвания ще си кажат думата. Организмът ще показва по достъпните за него начини, че не е добре – ще почувствате понижаване на работоспособността и умора.

За да разпределяте правилно натоварванията, най-добре е да си почивате по малко, но често, а не да събирате умора и да чакате кога тялото ви ще откаже да работи за вас. Продължителната липса на почивка, както и стресовите ситуации в работата, бита и личния живот, водят до емоционално изтощаване. Това е продължително развиващ се процес, съчетан с умствена и физическа умора, понижаване на общата енергия, засилваща се слабост, нарушения в съня и апетита.

Временни трудности

Мнозина бъркат активността с ефективност. Някои се щурат като полудели цял ден, а вечер осъзнават, че не са свършили и половината си задачи, а се чувстват абсолютно капнали. Вкъщи обаче също не остава време за почивка – там ги чака чистене, готвене, пране. Откъде да изкопчим време за почивка, ако сме твърде заети?

Често не успяваме да планираме добре деня си, да класифицираме задачите си като приоритетни и второстепенни. Ще избегнете излишен разход на силите си, ако бъдете по-организирани, съставяте си списъци със задачите, преразпределяте задълженията и се научите да казвате „не“, когато сте претрупани. Така ще ви остане време да си починете, а ще спестите и енергия.

Почивката е жизнена необходимост и следователно трябва да се включи в списъка със задачите. Затова е добре да я планирате предварително, да не допускате изтощаване на организма, преумора и сривове.

Човек използва в живота си няколко вида енергия – физическа, умствена, духовна и емоционална. Правилната почивка е способна да възстанови запасите на един вид с помощта на други сили. Ако знаете коя точно енергия е изчерпана, по-лесно ще се ориентирате как да си починете. Често попадаме в следния капан – работим цял ден на компютър, вечер изпитваме спад на физическите сили и се просваме „да си починем“ на дивана. В случая обаче от почивка има нужда умът ни, а умствената енергия може да се възстанови чрез физическо натоварване.

Четете още: Пускат телевизия за кучета, скучаещи сами у дома

Време за работа, време и... пак за работа

Стереотипите усложняват живота и в подхода към почивката. „Нямам време“, „Няма да се оправят без мен“, „Ще си почивам в гроба“, „Да помогна на близките“ и т.н. - това е цял набор комплекси, примесени с чувство за вина. Не си позволяваме да се отпуснем, забраняваме си дори малките паузи, а дори и да се откъснем от „важните“ си дела при преумора, не изпитваме никакво удоволствие от това.

Честа причина за нежеланието на човек да си почине е т. нар. „забрана за изпитване на удоволствие“. Човекът смята, че още не е заслужил наградата за труда си. За да се отърве от това чувство, губи още повече усилия – но не за почивка, а за достигане на нови висини. Не бива да се отнасяте към времето си така, сякаш имате стотици години на разположение и можете да продължите да отлагате. Така съзнателно се отказвате от част от себе си – от отпуски, от пътувания до мечтана страна, от срещи със стари приятели и др. За да не изпитвате чувство, че си губите времето, водете си дневник. Общоизвестно е, че който управлява времето си, управлява и живота си.

Ако не аз – кой?

Може да ви подведе и сладкото чувство за собствената ви незаменимост. Много хора са способни с години да работят без отпуска, да си хабят нервите и да си съсипват здравето, само и само за да докажат, че без тях не може.

Потвърдете собствената си значимост, но с точно обратната практика. Не се притеснявайте да се откъснете от работата от време на време, делегирайте пълномощията си и контролирайте как се изпълняват нарежданията ви. Рискувайте да поверите нещо на други и да изпитате способностите им.

Четете още: Домашен офис – направете го стилен и уютен!


Почивката си е жив мързел

Работохолиците трудно се примиряват с мисълта, че почивката също е вид работа. Убедени са, че човек може да постигне нещо само с усилен труд. Без разумна почивка обаче трудът им е обречен на провал. Редовният здрав отдих прави работата по-продуктивна. Според теорията на Тони Бюзен (автор на методики за развитие на интелекта) концентрацията на ума се понижава след един час интензивна работа. Тоест трябва да си правите почивки, точно когато сте най-увлечени от процеса. Отдъхнете си пет минути и продължете – ще работите със същия интерес, както в началото, вместо да се напъвате непродуктивно цели денонощия. Да, донякъде звучи абсурдно човек да си повишава ефективността с по-чести почивки. Но сигурно и вие като много гениални умове сте изпитвали това чувство – най-добрите идеи идват неочаквано, в момент на максимален релакс. Например по време на разходка или сън като при Айнщайн и Менделеев.

Хората са различно устроени що се отнася до удовлетворяване на желанията им. Някои обичат силните усещания и могат да функционират само на високи обороти, намирайки се в постоянен поток от нови стимули. Ако този водовъртеж се забави, имат чувството, че нищо не правят. Те наистина се нуждаят от действие, а тишината и покоят ги стресират повече от постоянната заетост. Важно е почивката да се планира, също като работата. Отбелязвайте си в ежедневника - „10 минути за кафе“, „15 минути за разходка“ и следвайте стриктно разписанието.

Четете още: 4 забранени книги


Нашите уроци

Предлагаме ви няколко прости правила, с чиято помощ да запазите здравето си и бодрия си дух.

* Запитайте се каква полза извличате от това да изразходвате свободното си време за вредните си навици. Какво ще стане, ако спрете да го правите? Тези съмнителни удоволствия заслужават ли онази цена, която плащате за тях физически, умствено и емоционално?

* Редувайте физическа и интелектуална почивка на принципа „натоварвам мозъка – отпускам тялото“ и обратно.

* Мързелив ден. Правете си понякога ден за разтоварване, в който съзнателно да не правите нищо важно. Излежавайте се в леглото с книга в ръка, уединете се и прекарайте малко време сами.

* Търсете собствените си пътища за спасение. Трябва да разполагате с арсенал от възстановяващи практики, които да ви зареждат максимално бързо с енергия. Ароматна вана, масаж, дълга разходка преди лягане, спа-процедури или четене на книга – изберете най-ефективния отдих за конкретния случай.