Автор
Woman.bg

Козметичните продукти, от които нямате нужда

Живеем в консуматорско общество и това разбират дори децата. "Колкото повече, толкова повече" ("Мечо Пух" от А. А. Милн) до голяма степен е максимата, по която съществува едно нормално човешко същество.

Но, уви, днес не говорим за повече мед, както прави милият Мечо Пух, а за повече вещи, повече потребности, повече искане да имаме.

И за да не се гмуркаме надълбоко по темата ще се разходим из плитчините на проблема за връзката между козметиката и жените, който от години захранва козметичната индустрия и стимулира развитието ѝ.

Замисляли ли сте се колко продукти използвате върху себе си и от колко от тях всъщност имате нужда?

Нека ви представим няколко козметични благинки, за които масово се твърди, че са незаменими за поддържането на разкошен външен вид, но без които съвсем, съвсем спокойно можете да живеете.

Тоник за лице

Напоследък все по-натрапчиво се обсъжда темата за важността от 3-степенната грижа за кожата на лицето – почистване, тонизиране и хидратиране. Дотук добре, но какво всъщност представлява тоникът? С него премахвате всички излишни мръсотии, останали върху кожата дори след почистването ѝ.

Освен това, тоникът стяга порите и освежава кожата. Фактът обаче е, че днес съществуват прекалено много продукти за почистване на лицето – гелове, пяни и кремове, които действат дълбоко почистващо.

С други думи, нямате нужда от тоник, а от дълбоко почистващ продукт като горе изброените. Ако търсите свежест, то ви предлагаме да си вземете най-обикновени цветни води – розова или лавандулова, да си правите домашен освежаващ тоник от лимонов сок и вода или липов чай.



Крем за стъпала

Едно от нещата, които е добре да знаете, е че върху поддържани или загрубели стъпала можете да използвате най-обикновен силно хидратиращ, мазен крем. Единствената разлика е в аромата на крема за стъпала и обикновеното мазило за суха кожа – едното мирише остро и прекалено свежо, за да неутрализира евентуална лоша миризма (и това е без гаранция за успех). Съветваме ви 3-4 пъти в седмицата да намазвате обилно крачетата с мазен, хидратиращ крем за лице, ръце или тяло, след което да ги обуете в памучни чорапи, с които да преспите една нощ. Гарантираме ви меки и нежни ходила!

Пяна за бръснене

Една от основните функции на крема за бръснене е да омекоти космите, което ще помогне на бръснача да се плъзга с лекота по кожата. Но днешните душ гелове съдържат сериозно количество глицерин, който е овлажнител и хидратира кожата, така че няма нужда да купувате отделно пяна/гел/крем за бръснене.