Студен компрес с кисело мляко

Нажежената кожа има нужда да се успокои, най-ефективния и доказан метод, препоръчван е използването на студен компрес с кисело мляко.

Приготвянето на компреса при слънчево изгаряне е много прост. В купа се поставя кисело мляко и блокчета лед, изчакват се 7-8 мин да се охлади киселото мляко и с помощта на памук, се взема от компреса с киселото мляко и се поставя на проблемните участъци. Оставя се да подейства около 5-6 минути.

Най-добре е да започнете лечението на тези части от кожата в които се наблюдава най-силно слънчево изгаряне или имате най-силна болка.

Наличието на мазнините, белтъчините и киселинното рН на млякото имат успокояващо и противовъзпалително действие върху кожата. Ниската температура на компреса има свиващо действие върху кръвоносните съдове и по този начин намалява отока.

Много вода

Продължително излагане на слънце води до изразходване на голямо количество вода, което се използва за охлаждане на тялото и предпазване от прегряване. В резултат на този охлаждащ механизъм на тялото баланса соли-вода се е променил. Нужно е да предприемем мерки и те са свързани с рехидратацията на тялото, т.е. приемането на допълнителни количества вода. Това е в сила още повече, когато имаме слънчево изгаряне.

Препоръчително е дори когато сте на плажа да носите със себе си минерална вода.
Дехидратираната кожа старее по-бързо и е по-уязвима на химически или физически въздействия от околната среда, не позволявайте кожата ви да страда!

Четете още: Корейски тайни на красотата