През летните горещини всички обичаме да се разхлаждаме със студени супи, какъвто е тараторът, но веднага след него идва ред на гаспачото.
Насладете се на една разкошна испанска лятна супа с диня!
Необходимите продукти, които ви трябват са:
500 г. диня
1 кг. домати (почистени от семки)
400 г. краставици
30 мл. винен оцет
2. с.л. зехтин
1 люта чушка
Ситно нарязан кориандър
1 глава кромид лук
200 гр. сирене
Сол
Черен пипер (смлян)
Начин на приготвяне:
За да приготвите тази супа трябва да нарежете по-голямата част от динята, да почистите от нея семките, като оставите настрани от нея една чаша диня, нарязана на малки кубчета (които ще бъдат използвани по-късно).
След това сложете голямата част от динята в блендер и добавете краставицата, доматите и лютата чушка и пасирайте сместа.
После добавете лукът и кориандърът. Отново разбийте.
Изсипете в подходящ съд – купа или малка тенджерка, след което добавете нарязаните парчета диня, които по-рано оставихте настрана. Прибавете оцетът и зехтинът. Посолете и подправете със смлян черен пипер. Покрийте и изстудете за два часа.
Студената супа се разпределя по чинии и отгоре се гарнира с настъргано/натрошено сирене.