По света има милиони острови – големи или малки, с богата флора и фауна или покрити с голи скали, безлюдни или превзети от бурно развиващата се цивилизация.

В тази статия ще ви представим най-необичайните, интересни и понякога дори плашещи острова.

1. Островите Палма, Дубай

Вижте я: Най-високата спираловидна сграда в света

Нищо чудно, че тези невероятни изкуствени острови се намират в Дубай – градът, чиято щедрост е била достатъчна за създаването на ски-писта на закрито и 160-етажен небостъргач. Един от островите Палма е Джумейра, създаден по поръчка на Мохамед бен Рашид Ал Мактум. Той има 16 клонки, всяка с дължина от 1 км., обкръжени от кръгъл бариерен риф с дължина 11 км. Основната част на острова е дълга 5 км., а общата му площ е 31 км.

Но Палма Джумейра е само един от четирите проекта за изкуствени острови, разработени в Дубай. Палма Джебал Али вече е почти готов, а площта му е почти два пъти по-голяма от тази на Джумейра. Най-големият остров Палма ще бъде Палма Дейра, чийто строеж започна през 2004 г.. Четвъртият проект е озаглавен „Свят“ и представлява група от 300 острова, разположени във формата на континентите. За съжаление финансовата криза принуди създателите му да замразят проекта през 2008 г.

2. Островът на куклите, Мексико

Четете още: Най-красивите птици на планетата

Всеки човек, гледал поне един от филмите за куклата Чъки, е наясно, че куклите могат да бъдат много зловещи. Особено когато висят по дърветата, покрити с паяжини и насекоми, изпълзяващи от празните им очни кухини... Точно такава гледка ви очаква на мексиканския Остров на куклите.

Четете още: Мексикански пътешественици: Миграцията на пеперудите Монарх

Произходът на това зловещо местенце е причудлив като филм на Тим Бъртън. Човек на име Дон Хулио дошъл на острова след трагичната смърт на неговото семейство. Веднъж чул наблизо виковете на момиче, което се давило в съседния канал. Извадил го от водата, но въпреки опитите да го съживи, не успял. Оттогава Дон Хулио чувал гласа на девойката всяка нощ. За да се защити от духа й, започнал да закача кукли по дърветата. Така островът станал местна забележителност и хората започнали да носят на човека нови кукли за „колекцията“ му. Дон Хулио починал през 2005 г. на 86-годишна възраст. До този момент куклите му и частите от тях наброявали над хиляда.

Четете още: Интересни факти за Куба


3. Сокотра, Йемен

Четете още: Остров от приказките

Островът представлява възвишение в Индийски океан, недалеч от бреговете на Йемен. Сокотра е също толкова необичаен, колкото са опасни прилежащите към него територии. Климатът тук е сух, а уникалната флора и фауна е резултат от изолираността на острова, който се е отцепил от континента преди 250 млн. години.

Ако не се намираше в един от най-нестабилните региони на света, Сокорта с площта си от 3625 км², наречен „Галапагос на изтока“ би бил идеално място за еко-туристите от цял свят. Докато обаче близките страни не са твърде благоразположени към чужденците, всичките 44 хил. обитатели на Сокотра са принудени да живеят в изолация.

4. Форт Бояр, Франция

Четете още: 5 места, на които със сигурност бихте предпочели да седите

Какво по-необичайно може да има от 200-годишна крепост, приличаща на плаваща вана? Сигурно мястото ви е познато и от едноименното френско предаване. Островът е разположен край западното крайбрежие на Франция.

Строителството на крепостта е замислено с цел увеличаване на френския военен потенциал през 60-те години на ХVІ в. по време на управлението на Луи ХІV. Работата по сградата обаче продължила до 1809 г., периодично прекъсвайки заради нападения на англичаните. За полагането на основите на крепостта работниците са положили на морското дъно 75 хил. кубични метра камъни.

Четете още: Френска къща за гости

Почти 30 години по-късно по заповед на Луи Филип започнало престрояване на крепостта. Тя била завършена чак през 1857 г., а окончателният й вариант представлявал овал с широчина 32 метра и височина 20 метра, способен да побере 250 войници и 74 оръдия.

При полагането на последната тухла Форт Бояр вече бил изгубил военното си предназначение заради прогреса на технологиите. Оттогава насам крепостта се е ползвала само като затвор, а по-късно и като мизансцен за филми и телевизионни предавания.

5. Плаващите острови в езерото Титикака, Перу

Четете още: Свещеното езеро Титикака

Те на практика не са острови географски погледнато. Въпреки това са една от най-интересните забележителности на Перу. Местното племе Уру живее на верига от около 60 плаващи острова край най-големия град на езеро Титикака – Пуно. Местните жители наричат тези понтони Islas Flotantes („плаващи острови“).

На практика островите са направени от преплетени пръчки тръстика, площта на един понтон достига размерите на половин футболно игрище, а дебелината на преплетения пласт – от 3 до 4 метра. Островите са свързани един с друг и със съседните острови с помощта на въжета.

Четете още: Далеч от модерната цивилизация



Никой не знае защо точно племето Уру се е заселило вътре в езерото. Антрополозите обаче предполагат, че през периода преди Колумб хората са мигрирали от бреговете на Амазонка и местата, които сега се намират в южно Перу. След сблъсъци със съседните племена и неуспешно търсене на земи, на които да се заселят, Уру са решили да си построят плаващи градове директно върху хладните води на езерото. И останали изолирани там в продължение на векове. Репутацията им на „диво и примитивно племе“ ги опазила от нашествия на инките и испанците. Племето Аймара, живеещо на бреговете на езерото, все още смята Уру за диваци.