Автор
Woman.bg

Най-странните ритуали за красота в света - I част

Независимо от кътчето земя, което обитават, всички народи отдават голямо значение на физическата красота. Тя е не само гаранция за популярност и добро отношение от страна на околните, но и обяснение за природни катаклизми.

В индуизма например физическите недостатъци са наказание и сполетяват хора, които са извършили тежки грехове в предишния си живот. В китайските предания пък обществените безредици се обясняват с това, че държавата се е управлявала от човек с увреден крак.

Истината обаче е, че идеалът за физическа красота в европейските култури значително се различава от този в африканските и южноамериканските. Като в някои от племената, населяващи последните два континента, съществуват толкова фрапиращи ритуали за красота, че умът на човек от съвременно общество не може да ги приеме и по-скоро би ги оприличил на мъчение, отколкото на разкрасителен процес.

Убедете се в това, като видите най-екстремните племенни ритуали за красота в света:



Разтягане на ушите

Всяка жена обича изящните обеци, но при дамите от остров Борнео те са не просто аксесоар, а средство, осигуряващо им най-красноречивия за тяхната култура белег за физическа красота, а именно разтегнатите уши.

Още в ранна детска възраст меката част от ушите на момичетата се разтяга с помощта на бронзови тежести във формата на кръгли обеци.

Тежестите се увеличават постепенно, като в един период достигат до 3 килограма, а крайната цел е ушите да се разтегнат до под раменете.

Близките до нас градове, които си заслужава да видите - част I



Жирафска шия

Друго общество, свързващо красотата с разпъване на определени части от тялото, е племето кайан в Мианмар.

За да бъдат харесвани и за да си намерят съпруг жените от въпросното племе разтягат шиите си до впечатляващите 50 сантиметра. Те постигат това чрез поставяне на пръстени от мед върху шият си още в ранна детска възраст.

Първоначално се слагат 5-10 гривни, докато тялото свикне, а след това всяка година се прибавят нови и нови.

Тази странна традиция се корени в миналото. Тогава металните гривни около врата са служели единствено, за да пазят жената от острите зъби на тигрите. Но постепенно разтягането на шият, получено вследствие на носенето им, се превръща в основен белег на физическа красота. А самите медени огърлици започват да се приемат като символ на просперитет и охолство.

Живот в центъра на вулкан



Продълговато лице

В част от племената, населяващи областта около река Амазонка в Бразилия, за най-привлекателни се смятат жените с тесни и много издължени лица. Ето защо майките притискат лицата на дъщерите си с дървени летви, за да избегнат появата на кръгла форма на лицето, а камо ли дебели бузи при момичето, пишат от Hobyto.com

Белези по тялото

Племето карамоджонг, които обитават територията на североизточна Уганда, намираща се в близост до Судан, пък приемат жените за привлекателни, само и единствено ако телата и лицата им са покрити със специфични релефни белези.

За да ги постигнат, те разрязват кожата си със специални куки, а раните, които се образуват, посипват с пепел в продължение на месеци, за да не зараснат нормално, а да се образуват въпросните подутини.

Далечна и екзотична Куба: Разходка в един ретро свят



Без талия

Ако в западния свят се смята за естетически красиво изразената тънка талия, то във Френска Гвинея този тип фигура е изключително отблъскваща за мъжете, защото според тях жена с подобно тяло не е плодовита и не може да износи и роди здраво дете.

Племето уаяна приема липсата на талия за най-красноречивия признак за физическа красота. Затова жените от въпросното племе увиват около талията си колани, които ги карат да изглеждат по-дебели.