Темата за опазването на околната среда става все по-популярна. Зачестилите природни катаклизми ни карат да разберем колко е важно да се грижим за природата.

Всяка година по време на Световния икономически форум Йелският и Колумбийският университет измерват резултата от усилията на правителствата в екологично отношение. Крайната оценка показва колко близо до постигане на екологичните цели е дадената страна.

Ето кои са първите 5 страни, които са направили най-много за околната среда.

Норвегия

Тя вече усеща негативните последици от глобалното затопляне, тъй като северните й части са много близо до Арктика. За популяризирането на еко горивото, страната планира да вдигне цената на дизела.

Швеция

Там широко разпространени са екологично чистите продукти. Страната се справя много добре с плана за постепенно премахване на фосилните горива до края на 2020 година.



Коста Рика


Тя се опитва да наложи използването на възобновяеми източници като си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2021 година. Правителството на Коста Рика провежда акция по залесяване на сраната. С тази цел за последните пет години са засадени над пет милиона дървета.



Швейцария

Тя работи усилено за създаване на зелено общество. Правителството взима сериозни мерки за опазването на природата като увеличи таксата за боклук.

В страната дори има малки градове, където е забранено карането на кола. Точно тази забраната за шофиране поставяше Швейцария на първо място няколко години подред.



Исландия


Тя се счита за една от най-красивите страни в света, заради спиращите дъха природни гледки. Исландците се грижат за природата си, като използват геотермална енергия. Най-популярният източник на електричество и топлинна енергия е водородът – 82% от енергията се добива по този начин, а само 18% от въглища. За това съвсем заслужено Исландия застава на първо място.

Очаквайте продължение...