Гримът е едно от най-ефективните оръжия срещу прикриване на недостатъците и подчертаване на предимствата на лицето, но когато не се използва с мяра се превръща във враг не само на красотата, но и на времето.

Кои са основните неща, свързани с нанасянето на грим, които е добре да избягвате, за да не се състарите, прочетете по-долу.

Неподходящ фон-дьо-тен

Когато казваме неподходящ имаме предвид фон-дьо-тен с текстура и цвят, които не подхождат на кожата ви. Онова, което търсим във фон-дьо-тена е лека и лесна за нанасяне текстура, както и мек и едва забележим цвят, който просто да подчертава естествения ви. Всеки по-тъмен тон на грима състарява кожата. Не я прави секси загоряла от слънцето, а стара!

За пореден път съветваме да не тествате фон-дьо-тен от вътрешната страна на ръката, а в областта на челюстта и върха на скулите. Изберете си цвят, който се слива с естествения ви. Бъдете внимателни и към текстурата и я изберете в зависимост от типа кожа, който имате. Когато говорим за тип кожа и подходяща текстура на фон-дьо-тен, правилото, че противоположностите се привличат важи с пълна сила.

Коректор на богато

Пъпчици, червени петна и тъмни кръгове под очите са само някои от разпространените кожни проблеми, които могат да съсипят красотата на лицето. Коректорът може да бъде ваш приятел в заличаването им, но дори и за неговото нанасяне се изискват известни умения.

Състаряването ви е в кърпа вързано, ако прекалите с количеството коректор, особено в областта под очите, тъй като всяка бръчица ще изпъкне. Изберете много нежен и лек коректор, който задължително разнасяйте с пръст.

Прекалено много руж

Ролята на ружа в грима на лицето често е подценявана. Ако е поставен правилно ружът непременно ще озари кожата, ще придаде свежест на лицето и ще го направи румено и красиво. Гримьорите казват, че една от масово разпространените грешки при употребата на руж е нанасянето му с твърде голяма четка, благодарение на която той покрива прекалено голяма част от бузите.

Освен, че стои неестествено, така поставеният грим състарява лицето. Решението се крие в елегантното и леко нанасяне в областта на скулите – изберете не много наситен цвят руж, който да отива на кожата ви, усмихнете се и с кръгови движения със средно голяма четка нанесете върху най-изпъкналата част от скулите.


Пудра, пудра и още пудра

Пудрата се използва, за да фиксира грима и матира кожата, за да изглежда тя елегантно и да не лъщи. Но не и за да прикриваме всевъзможни недостатъци по нея. Пудрата има неприятното качество да акцентира върху бръчици и неравности по кожата и това е причината количеството, което се нанася да бъде умерено и да пада върху лицето като невидим воал.

Използвайте дебела мека четка, топнете я съвсем леко в пудрата и с няколко леки движения нанесете фин слой върху Т-зоната. Избягвайте да я слагате около очите и устата, а ако имате суха кожа ви съветваме просто да извадите пудрата от козметичната си чантичка.

Грешна форма на веждите


Безразборното скубане на вежди, а още повече целенасоченото и пресилено изтъняване на вежди води до един резултат – неестествено изражение, при това състарено. Бъде претенциозни към формата на собствените си вежди и не правете компромиси с нея.

Посетете специалист и заедно намерете най-естествената и подходяща форма за веждите ви, а после я усърдно я поддържайте, но без да прекалявате – не е нужно да се скубете всеки ден.

Твърде тъмно червило


Опитайте се да използвате възможно най-светли и живи цветове, когато подчертавате устните си. Със светли тонове ще постигнете свежо и младежко излъчване и дори визуален обем.