Автор
Woman.bg

Невероятни плодове, които трябва да опитате! – I част

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Да се опитате да си представите вкуса на тези екзотични плодове е като да си представите нов цвят.

Ще ви представим колекция от някои плодове, за които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали, според iskamdaznam.com

Ягодово дърво

Има цели три вида от това растение, като в Европа е разпространен вида Арбутус.

Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. То се среща в Тайван, Япония, Корея и Филипините.

Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко.

Пръстов лайм

Има над 100 различни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс.

Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг около 10 см. Може да има различни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е подобна на тази на нар.

Ръката на Буда

Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в бледо лилаво. Плодът има дебела кора и малка сърцевина. Често се поднася в будистките храмове като символ на молещи се ръце.

Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, тъй като сърцевината му не е горчива като при повечето цитрусови плодове.

Фейхоа

Фейхоата е плодно дръвче, което расте в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение.

Вътрешността на плода е подобна на тази при домата, като близо до кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е много мек плод и може да бъде обелен с помощта на лъжица. Вкусът му наподобява комбинация между гуава, ягода и ананас.

Имбе

Този плод, известен още като Африкански мангостин е широко разпространен в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава малки жълто-оранжеви плодове с тънка кора, които достигат 2-3см в диаметър. Имбето има приятен сладък вкус, но след него остава кисел привкус.

Плодът обикновено се яде пресен, но може да се използва и за подправянето на вина и ликьори. Придобил е лоша слава с това, че цапа изключително много.

Гигантска Карнегия

Карнегията е огромен кактус, който се среща в пустинята Сонора и малка част от Бая, Калифорния. Има много голяма продължителност на живота и само за израстването на едно разклонение са нужни 70 години.

Плодът на карнегията съдържа стотици малки черни семки, между които е сочната сладка сърцевина.