Автор
Woman.bg

Невероятни плодове, които трябва да опитате! – II част

Продължение…

Представяме ви колекция от някои плодове, за които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали, според iskamdaznam.com

Хлебно дърво

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е близък роднина на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш.

Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща дори в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да достигне 50см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Монстера

Монстера се отглежда по света като декоративно растение, но не всеки знае за вкусните му плодове. Те растат до 25-30см. на дължина и диаметър 3-4см. – приличат на зелен кочан царевица. Имат зелени люспи по кората, които се надигат при узряване. Под тях е ядливата сърцевина, която наподобява по вид и вкус тази на ананаса.

Испански лайм

Испанският лайм е разпространен по тропиците, особено в Централна и Южна Америка и някои части на Африка. Плодът е зелен и има голяма ядлива сърцевина. Традиционно се лапа целия плод и се изсмуква сока му. Вкусът му е като на обикновен лайм, само че по-кисел.

Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява.

Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада. Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Ягодова гуава

Ягодовата гуава, известна още като перуанска гуава, се среща в Бразилия. Плодът е подобен по размер на обикновената гуава и се яде като се разреже на две и се извади сърцевината. Ягодовата гуава има лек вкус на ягоди, а кората й наподобява вкуса на роза.

Захарна палма

Захарната палма расте в Южна и Югоизточна Азия. Дървото е доста голямо и достига височина 30м. Има големи листа и живее до 100 години.

Плодовете са около 10см. в диаметър и имат твърда черупка. За да изпиете сока му, трябва да изрежете горната му част. Вкусът наподобява този на екзотичния плод личи.