Трябва да отбележим още в началото, че понятието „опасна диета“ е условно.

Всяка една диета може да навреди на организма, ако е избрана само и единствено заради бързия си ефект, без предварителна консултация с диетолог, гастроентеролог, ендокринолог или терапевт.

Вредата от диетите се крие в това, че на практика всяка една диета представлява стрес за организма. Привичното меню се променя, режимът на хранене също, нарушава се балансът на постъпващите в тялото белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини, микроелементи и дори течности.

Затова на хората, които спазват диета, им се препоръчва да взимат различни мултивитамини и биодобавки и да не забравят да пият по 1.5-2 л. чиста вода на ден.

Рисковете на монодиетите, бързите диети и гладуванията



Монодиетите предполагат временно ограничаване на менюто до един продукт (или с минимално присъствие на други продукти). Всички сме чували за динена, грейпфрутова, киселомлечна, оризова дори шоколадова диета. Бързите диети и гладуването също обещават свалянето на 5 до 10 кг. само за 4-7 дни. Този резултат се постига поради това, че организмът изпитва остър шок от смяната (крайното ограничаване) на дневното меню. затова монодиетите и гладуванията е препоръчително да не се повтарят по-често от 2-3 пъти годишно, и то да се започват само след консултация със специалист.

Защо са толкова вредни тези диети? Тялото ви се нуждае от ежедневна пълноценна доза белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини. Монодиетите, бързите диети и гладуването лишават организма от всичко това, предизвиквайки стрес, понижаване на имунитета и хранителни разстройства. Когато не получава необходимите му вещества, организмът буквално започва да се „самоизяжда“ - влошава се състоянието на зъбите и венците, на косата и ноктите, както и на мускулите. При приключване на диетата тялото реагира с повишаване на апетита, затова често свалените килограми се връщат по местата си за броени дни и с лихва. Особено имайки предвид, че „стопената“ от тези диети телесна маса обикновено е съставена от вода и мускулна маса. Почитателките на бързите диети трябва да знаят, че злоупотребата с тях може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Рисковете на „зелената“ диета и вегетарианството



Вегетарианството подразбира или пълно, или частично въздържане от продукти с животински произход. Обикновено се смята, че вегетарианците си позволяват да ядат мляко и яйца, докато хората, които отказват всякакви животински продукти се наричат вегани. Това е една от най-древните системи за хранене, която все още става повод за етически и медицински диспути. Официалната медицина все пак е против вегетарианството като режим на хранене за продължително време – особено при децата, подрастващите и бременните жени.

Никой не може да заяви категорично, че вегетарианството е вредно. Все пак то има много форми, от доста крайни до напълно допустими хранителни режими. При допускане на млечни продукти и яйца в менюто рисковете са по-малко, отколкото при веганството. Ежедневно човешкият организъм има нужда от редица разнообразни продукти, за да получи нужното количество полезни вещества. Строгият отказ от месните и белтъчинни продукти може да доведе до недостиг на витамини от групата В и на много мекроелементи – желязо, цинк, калций и др. Вегетарианството може да стане причина за анемия или дори по-тежки заболявания. Важно е човек да знае, защо спазва този хранителен режим. Ако става въпрос аз религиозни или етически съображения, това е отделен въпрос, но ако се въздържате от месо, просто защото така е модерно, добре ще е да се замислите за здравето си.

Рисковете на прочистващите диети



Прочистващите диети, толкова харесвани от холивудските актриси, водят до отслабване в резултат на прочистване на организма от токсините. При този режим са забранени рафинираните продукти, съдържащите мазнини и синтетични вещества храни, както и продуктите, преминали топлинна обработка. На ден трябва да се консумират до 1300 калории и да се пие прочистващ коктейл от кленов сироп, лимонов сок и люта чушка.

„Черната пантера“ Наоми Кембъл, певицата Бийонсе, актрисата Гуинет Полтроу и много други звезди разчитат именно на прочистващата диета за поддържане на фигурата си. Тази диета е много ефективна, но и вредна – килограмите се свалят поради силния стрес, изпитан от организма. Коктейлното „хранене“ без пълноценни горещи закуски и обеди не може да се нарече балансирано, затова е възможно да доведе до проблеми в храносмилателната система. Като цяло преди да започнете такава диета, задължително е да се консултирате с лекар.

Рисковете на диетата според кръвната група



Диетата според кръвната група е разработена от американския лекар Питър Дадамо, който смята, че хората с – група кръв са месоядни, с ІІ група – вегетарианци, с ІІІ група – всеядни, а с ІV група – почитатели на екзотичното (морски продукти, водорасли, тофу). Лекарите от цял свят недоумяват как може тази система да бъде приета от толкова много хора – няма никакво доказателство за връзката между кръвната група и усвояването на дадена храна, а експериментите с ежедневното меню могат да доведат до сериозни проблеми с физическото и дори психическото здраве. Модата обаче си казва думата – дори някои звезди като Миранда Кер, Наталия Водянова и Матю Пери са пробвали диетата.

Научено погледнато тази диета е по-скоро мит, отколкото реално действащ режим. Отслабването при нея идва от това, че човек започва да следи какво яде и да се ограничава откъм определени продукти. Както и при монодиетите организмът започва да изпитва недостиг на хранителни вещества, което води до ниско самочувствие, слабост и други проблеми.

Рисковете на белтъчинните диети (Дюкан, Аткинс)



Белтъчинните диети, като например диетите на Аткинс или Дюкан, са много популярни в момента, но малцина се замислят за това колко са вредни те. Режимът им предполага консумиране преимуществено на белтъчинни продукти – постно месо, риба, яйца, извара. При това въглехидратите са почти изключени от менюто. Основно предимство на тези диети е това, че те са доста лесни за спазване. Те обаче могат да навредят сериозно на организма.

Човешкото тяло не се нуждае от много белтъчини, а при спазването на тези диети то ги получава в излишък. При това е буквално лишено от въглехидрати, които са крайно важни. Белтъчинните диети включват основно месни продукти в менюто си, което води до интоксикация на организма. Симптоми за това са ниското самочувствие и запекът, който може да доведе и до кетоацедоза – нарушение на въглехидратния обмен. При това човекът има дъх на ацетон, губи апетит и постоянно е в превъзбудено състояние. Белтъчинните диети могат да навредят сериозно и на ставите и бъбреците.