В поредица от материали ви разказваме за най-добрите плажове на Европа.

Започнахме с Майорка, продължихме с Лазурния бряг, Черна гора и Мадейра, а днес продължаваме със Сицилия.

Сицилия – древни руини, вулкани и маслинови гори

Сицилия разполага с всичко необходимо, за да бъде актуален и модерен курорт във всички времена – живописни заливи, лъкатушещи рекички, хълмове, покрити с маслинови горички, гръцки и римски руини и дори действащи вулкани. Климатът на Сицилия е средиземноморски, мек, с осезаема разлика между температурата на крайбрежието и тази в централната част на острова (5-10 градуса). Най-горещите месеци са юли и август (30-35 градуса), но на брега жегите се понасят много по-леко благодарение на морския бриз.

Трапани е една от най-богатите провинции на Сицилия. Основният курорт на Трапани е Сан Виго Ло Капо, привличащ туристите с топлия си климат, прекрасните си плажове и чистата си морска вода. В залива Кастелмаре каменистите плажове се редуват с пясъчните. Сред последните особено интересни са плажовете край старото рибарско село Скопело – недокоснати от човешка дейност и с морско дъно, кипящо от подводен живот.

В северозападна Сицилия се намират провинцията Палермо и курортът Мондело, известен със своя 2-километров пясъчен плаж, заобиколен от високи скали и пещери. В провинция Месина пък се намира основният курорт на Сицилия – Таормина, където се стичат туристи от цял свят. Популярен и добре оборудван плаж тук е пясъчно-каменистият Лидо, който навремето е ибл любимо място за отдих на холивудските звезди.



Храмът на Аполон и амфитеатърът в Сиракуза, както и амфитеатърът в Таормина се смятат за едни от най-значимите паметници на древногръцката цивилизация в Сицилия.