Автор
Woman.bg

Плодова диета – строга, но лесна за спазване

Плодовата диета се смята за една от най-полезните, тъй като именно плодовете са богати на много витамини и минерални вещества, както и на необходимите за организма ни фибри.

Според последните проучвания някои от плодовете съдържат и специални киселини, които спомагат за разграждането на мазнините и ускоряват процеса на отслабване.

Плодовата диета е достатъчно строга като дневно меню, но се понася лесно благодарение на природната захар фруктоза, съдържаща се в плодовете. Тя ще помогне дори и на хората, обичащи сладко, да отслабнат лесно. За една седмица спазване на плодова диета можете да свалите до 5 килограма.

Има няколко варианта на плодовата диета, които се различават по продължителност и разнообразие на менюто. Минималната продължителност е 3 дни, максималната – 3 седмици.

Ако искате да отслабнете бързо и разполагате само с два-три дни, заслужава си да пробвате и този метод. При това обаче ще трябва да ограничите съдържанието на дневното си меню – ще ядете само плодове и ядки. Ако пък разполагате с повече време, спазвайте диетата 1-3 седмици. При този вариант можете да включите в менюто си и зеленчуци, немазно месо и зърнени култури. Не забравяйте обаче, че основен продукт в храненето ви трябва да са плодовете – по-точно 80 % от общото количество!

Правила на плодовата диета и примерно меню


Колкото е по-разнообразно менюто ви, толкова по-добре. Само забравете твърде сладките и висококалорични плодове – например бананите и гроздето. Всички останали можете да консумирате почти без ограничения!

Не се опитвайте обаче да изядете колкото можете повече – яжте толкова, колкото е нужно, за да заситите глада си. Всеки път, когато почувствате глад, хапвайте плодове вместо сандвичи и шоколад – това ще е много по-полезно за вас и не по-малко вкусно.

Ако си мислите, че плодовете се ядат преди всичко в суров вид, много се лъжете. Освен плодова салата можете да си направите и пюре, желе или сорбет, както и много други вкусни и полезни ястия.

Най-важното правило на плодовата диета е същото като при почти всички други – пийте поне по 1.5 л. вода или чай дневно. Тъй като диетата е плодова, можете да пиете и прясно изстискани плодови сокове.

Запознайте се с примерното меню на плодовата диета и при нужда внесете промени по свой вкус в него!



Закуска: Обезмаслена извара/кисело мляко с парченца плодове.

Обяд: Варено бяло пилешко/пуешко месо със зелена салата и портокал или салата от скариди с портокали.

Вечеря: Плодова салата – от ябълки, круши, киви и портокали.