След като вече посветихме цяла статия на мистичния град-призрак Сан Жи, решихме днес да ви представим още някои от най-известните призрачни градове, обезлюдили се по различни причини.

Припят, Украйна

На 26 април 1986 година четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала избухва и причинява най-голямата катастрофа в историята на мирното използване на атомната енергия.

Припят е градът намиращ се в най-голяма близост до електроцентралата, поради което преди експлозията в него са живели близо 50 000 души, предимно работници от централата. Вследствие на аварията населението е евакуирано, а градът – изоставен.

Години наред Припят запазва непокътнат вида си, сякаш замразил къс от живота на бившия Съветски съюз. Легла с послани чаршафи и стаи с празничната украса за несъстоялия се деветомайски празник все още стоят.

Сентралия, Пенсилвания

Сентралия било добре развиващо се миньорско градче в Пенсилвания, чието население се стопило от 1000 жители през 1981 година, до 12 през 2005-а и 10 през 2010 година.

Причината затова е на пръв поглед безобидно запалване на боклуци през 1962 г., което обаче засяга голяма ресурсна "вена" и довежда до разгарянето на огромен подземен пожар. Опитите да се потуши пожарът били неуспешни и той си гори до ден днешен. Непоносимите отровни изпарения и нагорещената земя принуждават хората да напуснат Сентралия.

Вароша, Кипър

Вароша е квартал в кипърския град Фамагуста. Преди турската окупация, през 1974г, е бил атрактивна туристическа дестинация. По време на турската инвазия 15 000 жители на Вароша бягат от домовете си, а турските военни го обгръщат с телена ограда. И така до ден днешен този преди прекрасен курорт е необитаем.

Остров Хашима, Япония

През 1890 г. компанията Mitsubishi купува малкия 15 акров остров Хашима, на който построява град, където да се заселят работниците, добиващи въглища от дъното на океана. Поради ограничената територия през 1959 г. на човек се е падало по 1,5 квадратни метра застроена площ, което го превръща в един от най-гъсто населените градове в цял свят.

С навлизането на нефта като източник на енергия въгледобивът запада и населението започва да се изселва от острова. През 1974 г. компанията официално затваря мината и островът остава необитаем.

Боди, Калифорния

Боди е миньорско градче, което през 1880 година имало 10 000 жители. В един момент обаче ресурсите започват да намаляват и градът запада. Въпреки това той успява да устои през голяма част от 20-ти век, макар през 1932 година пожар да изпепелява част от индустриалните сгради. В момента Боди е изоставен и ненаселен.

Джоунстаун, Гвиана

Джоунстаун в Гвиана се е превърнал в град- призрак, след като през 1978 година 913-те му жители извършват масово самоубийство по нареждане на водача си- Джим Джоунс.