Разкошното червено и златно цвекло е полезен есенен зеленчук, пълен с фолиева киселина, манган, калий, витамин С, желязо, фибри и други здравословни хранителни вещества.

Земните сладки цвекла са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Те са вкусен начин да се предпазим от рака и други хронични заболявания, пише tia.bg.

Въпреки че сезонът на цвеклото започва през лятото, то е достъпно прясно до края на октомври.

Рецепта за прясна салата от цвекло и зеле

Прясното цвекло е сочен и здравословен зеленчук, но, комбиниран с ивички моркови, джоджен и сирене Фета, се превръща в полезно разхлаждащо ястие през последните горещи дни.

Необходими продукти:

200 г цвекло
2 моркова
1/4 чаша джоджен, накълцан
сокът от 1 малък лимон
1 ч.л. бял винен оцет
1 с.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. зехтин екстра върджин
сол и черен пипер на вкус
1/2 чаша натрошено сирене Фета
1/2 чаша слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

С помощта на ренде настъргваме изчистените моркови и цвекло. Разстиламе ги върху оризова хартия и ги оставяме настрана. В голяма купа смесваме лимоновия сок, оцета, джоджена, лимоновата кора и зехтина. Овкусяваме сместа със сол и черен пипер. Добавяме настърганите зеленчуци към сместа и разбъркваме. Точно преди да сервираме салатата, я поръсваме с фета и слънчогледови семки.