Много скоро пазарът ще бъде „наводнен” със свежи зеленчуци. Предлагаме ви една рецепта, която не можете да пропуснете в сезона на пресните тиквички.
Ако пък изключите бекона от състава на ястието, ще получите блюдо подходящо и за вегетарианци.
Необходими продукти:
2 тиквички или около 350 г
1 среден домат
1 средно голяма глава лук
50 г бекон
½ ч.л суха мащирка
2 с.л. сметана
40 г полутвърдо сирене
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките по дължина. Внимателно отстранете вътрешността им с помощта на лъжица. Поставете ги в тава.
Нарежете бекона на малки парченца, а лука на ситно.
Подгрейте тиган до средна температура. Сложете бекона и го запържете като разбърквате периодично докато се зачерви, в продължение на около 5 минути. Добавете лука и го запържете докато не омекне – за около 4 минути.
Премахнете семената от домата и го нарежете на ситно.
В купа смесете, пържения лук, бекона, домата и вътрешността на тиквичките. Добавете сметаната и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поставете получената смес в тиквичките и поръсете с настърганото сирене.
Печете около 20 минути на фурна загрята до 200 градуса. Сервирайте ги топли.