Автор
Woman.bg

Равните подметки са вредни колкото токчетата

Лятото е сезонът на чехличките, равните сандалки и балетни пантофки. Тънка, равна подметка, няколко ленти кожа или плат, които играят ролята на каишки... Звучи леко и удобно.

Според учените обаче тези толкова удобни обувки се отразяват зле на здравето ни. Според ортопедите, обувките с равна подметка са тихата вода, която причинява много от болките в тялото ни.



Редовното им носене може да доведе до болки в краката, повредени връзки на колената, стрелкащи болки в гърба и даже артрит.

Когато носим твръде ниски обувки и най-вече чехли започваме несъзнателно да влачим крата си. Това води до промяна в позата на тялото по време на ходене, изменя се точката на тежестта и напрежението върху свода на стъпалото се увеличава.

Заради ниската подметка, се усеща всяка неравност на пътя.Действащите като амортисьори сухожилия се натоварват и започват болките в прасците и бедрата.



Дългото носене на ниски обувки може да причини възпаление на стъпалото, крампи и проблеми с кръста.

Винаги, когато е възможно носете ортопедични стелки в ниските си обувки и кецове. Когато стъпалата не се чувстват комфортно, страдат колената. Обикновено хората, които активно се занимават със спорт, имат проблеми с тях. Но и 20-годишните момичета, които носят равни обувки, имат подобни проблеми. Съветът на лекарите е да не се носят постоянно ниски обувки с равна подметка. Да не се злоупотребява и с токчетата.

Идеалният размер на токчетата е 2,5 см.