Освен че е един от най-популярните зеленчуци у нас през есента, тиквата е много полезна. Тя съдържа витамини C, B, А, D и E. Както и калий, пектин, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий и кобалт.

Заради всичко това тиквата подобрява вида на кожата и косата ни, действа благотворно на нервната ни система и ни помага да спим по-добре. А освен това е и вкусна. Вижте какво можете да си приготвите с тиква, пише dete.bg.

Крем супа с тиква и бекон

Необходими продукти:


1 кг тиква
4 с.л. масло
3 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1/2 к.л. черен пипер
сол
2 яйца
200 гр бекон

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата, нарежете я на парчета и ги сложете да се сварят в подсолена вода. Пасирайте омекналата тиква. Запържете отделно маслото с брашното, бъркайте и разредете запръжката с 2 ч.ч. прясно мляко. Овкусете с черен пипер и прибавете при тиквата. Оставете крем супата да ври около 5 минути, като я бъркате непрекъснато, за да не загори. Нарежете бекона на тънки филийки, а после и на тънки лентички. Запържете ги на грил тиган и ги поднесете заедно с тиквената крем супа.

Шкембе с тиква

Необходими продукти:

300 гр телешко шкембе
500 гр тиква
2 глави лук
50 мл мазнина
200 гр доматено пюре
1 с.л. брашно
1 домат
червен пипер
сол
магданоз
захар
черен пипер

Начин на приготвяне:

Шкембето се почиства и измива много добре. Сварява се с малко сол до пълно омекване, отцежда се и се нарязва на парченца. Парчетата почистена тиква се сваряват, след което се пюрират, заедно със сол на вкус и захар. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се брашното, а по-късно и доматеното пюре. Прибавя се червеният пипер и се залива с бульона, в който е варено шкембето. Всичко се разбърква с тиквеното пюре и щом заври, се пускат и парчетата шкембе. Всичко се овкусява със сол, черен пипер и се доварява за 10 минути. Поднася се поръсено с магданоз.

Свинско печено с тиква

Необходими продукти:


1 кг свинско
1 кг тиква
2 глави кромид лук
1 с.л. салвия
2 ч.ч. бяло вино
зехтин
сол
черен пипер
риган
розмарин
мащерка
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Смесват се 1/2 ч.ч. зехтин, чесънът, мащерката, риганът и розмаринът и от тях се прави пюре. С тази смес се маже месото, поръсва се със сол и черен пипер, поставя се в съд за печене, добавя се 1 ч.ч. вино и малко вода, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 50 минути в загрята фурна на 180 градуса. Маха се фолиото и се пече още 15 минути, докато хване коричка. Лукът се нарязва на ситно, а тиквата на едри кубчета. Лукът се задушава в малко зехтин, добавят се тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията. Задушава се на слаб огън, около 20 минути, до омекване на тиквата.

Равиоли с тиква

Необходими продукти:


400 гр тиква
2 с.л. зехтин
1 яйце
50 гр галета
1/2 ч.ч. пармезан
1 с.л. копър
лют червен пипер
черен пипер
сол
тесто

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата на парчета и я сложете в тава. Поръсете я със зехтина, сол и черен пипер. Печете на 200 градуса, до омекване, около 40 минути. Направете тиквата на пюре и изсипете в купа. Добавете копъра, лютия червен пипер, галетата, жълтъка и настъргания пармезан и разбъркайте добре. Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Отрежете квадрати. В едната половина на квадрата сложете по 1 ч. л. от тиквата. Намокрете краищата на квадрата и го "затворете". Варете равиолите във вряща подсолена вода около 5 минути. Отцедете добре.

Сладкиш с тиква и сирене

Необходими продукти:


500 гр тиква, 200 гр сирене
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
3 яйца
500 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Сваряваме тиквата обелена и нарязана на малки парченца. Върху намазана тавичка с олио нареждаме слой от тиквените парченца, като всяко овалваме в брашно. Подреждаме толкова парчета, колкото ще покрият дъното на тавата. Поръсваме слоя с малко олио, натрошено сирене и захар. Парченцата тиква за следващия слой не овалваме в брашно, а направо нареждаме и отново поръсваме със сирене, захар, олио. По този начин редуваме до свършването на тиквата. Сладкишът печем в умерена фурна, след което се залива с глазурата от 3 яйца, прясното мляко и захарта. Отново запичаме до златист цвят на глазурата.