Американецът Тони Хортън е създал революционна фитнес-програма, основният принцип на която е постоянната смяна на различните тренировки.

„Мускулите ви не бива да знаят какво ще стане с тях през следващите секунди“, казва Хортън. Представяме ви шест упражнения от арсенала му, които ще ви помогнат да стегнете бедрата, корема и седалището.

1. Упражнение за мускулите на корема, гърба, ръцете и раменете.



Започнете със стойка „къщичка“ с опрени на пода стъпала и длани и повдигнат таз (тялото ви трябва да образува правилно обърнато V). Отпуснете тялото рязко надолу, продължавайки да се подпирате на длани и докосвайки пода само с върховете на стъпалата. Гърбът трябва да е изправен, брадичката да гледа нагоре. Върнете се в изходно положение. Направете 10 повторения.

2. Упражнение за стягане на мускулите на бедрата, седалището, корема, раменете и прасците.



Застанете на пръсти със събрани крака. Без да се отпускате на пети, направете напад напред с левия крак, протягайки напред и нагоре ръце. Гърбът и ръцете ви трябва да оформят права линия. Върнете се в изходна позиция и повторете с десния крак. Серията включва 20 повторения.

3. Забавно упражнение за укрепване на страничните коремни мускули и мускулите на седалището, бедрата и раменете.



Застанете със стъпала на широчината на раменете и разтворете ръце настрани (със сгънати лакти и обърнати напред длани). Направете с левия крак мах настрани – толкова високо, колкото можете и едновременно наведете тялото наляво. Веднага щом докоснете пода с левия крак, повторете упражнението на другата страна. Постоянно сменяйте страните и повтаряйте упражнението в продължение на една минута.

4. Упражнение за коремните и гръбните мускули.



Легнете по гръб и изпънете ръце над главата си. Повдигнете крака, ръце и глава (като на снимката) и задръжте 10-15 секунди. Претърколете се по корем и отново задръжте ръце и крака във въздуха за 10-15 секунди. Върнете се в изходна позиция. Повторете 20 пъти.

5. Упражнение за бедра, седалище и коремни мускули.



Обърнете един стол с облегалката към вас и застанете със стъпала на широчината на раменете.Сгънете лакти и стиснете юмруци. С леко приклекнал ляв крак направете мах с десния крак над облегалката на стола. Стъпете на земята, а после направете мах към изходната позиция. Сменяйте краката и повтаряйте упражнението в продължение на една минута.

6. Упражнение за трицепсите и гръдните мускули.



Легнете на дясната си страна и леко разтворете крака. Опрете лявата длан на пода пред вас със сгъната в лакътя ръка. Дясната ръка притиснете към гърдите. Оттласнете се от пода с лявата ръка (като на снимката) и се постарайте да я изправите колкото можете. Тялото ви трябва да се повдигне от пода от силата на ръката ви, а не от силата на коремните мускули. Повторете 15 пъти на всяка страна.